В Македония от години действали радикални ислямисти

В Македония от години действали радикални ислямисти
Около 20 души бяха задържани във вторник сутринта във връзка с петорното убийство на 12 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Разкриването на извършителите на петорното убийство в Македония доказа, че в страната влизат радикални структури, които изкривяват картината за традиционния ислям, пише в сряда местният вестник „Дневник“.

На пресконференция във вторник вътрешният министър Гордана Янкуловска обяви, че авторите на убийството край язовира Железара до село Смилковци край столицата Скопие са били радикални ислямисти, които са се сражавали на страната на талибаните срещу силите на НАТО в Афганистан и Пакистан.

„Като част от световната коалиция за мир и като страна, която е активна в Афганистан, Македония е сред държавите, които могат да бъдат потенциална цел на радикалните ислямисти“, заяви Гордана Янкуловска, цитирана от „Макфакс“ и „Фокус“.

Тя допълни, че властите не изключват възможността за „радикално действане на отделни групи или хора“.

Македонският „Дневник“ пише, че редица световни медии вече са съобщавали за разпространението на радикален ислям в Македония.

Преди две години американското списание „Уикли стандарт“ свърза нападението на атентатор самоубиец в Швеция със запалването на мюсюлманския храм „Арабати-баба теке“ в Тетово.

Храмът е център на суфитите и беше цел на нападение от страна на уахабитите, които имат влияние върху Ислямската религиозна общност в Македония.

Британският „Съндей таймс“ пък писа, че уахабитите контролират четири джамии в Македония.

От Ислямската религиозна общност в Македония са отхвърлили всички твърдения, посочва „Дневник“.

Преди повече от четири години македонското МВР съобщи, че е открита терористична организация, свързана с „Ал Кайда“, която работи в Скопие и за осем години е успяла да изпере 4,5 млн. евро.

Според Джевад Галияшевич, член на експертния екип за борба с тероризма в Югоизточна Европа, Македония е цел на уахабизма поради геополитически причини.

Той е съгласен с твърдението на македонския министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, че целта е била да се всее страх сред населението.

#Македония #Гордана Янкуловска #радикален ислям #петорно убийство #уахабизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници