Асад е съгласен да насрочи предварителни президентски избори, ако сирийците ги искат

Асад е съгласен да насрочи предварителни президентски избори, ако сирийците ги искат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар Асад е съгласен да насрочи предварителни президентски избори в страната като част от мирния процес и политическия преход в нея, пише АФП.

"Дали има обществена воля за провеждане на президентски избори? Ако има, аз нямам проблем с това", заяви Асад в интервю за руската агенция РИА Новости. Фразата присъства в арабският превод на публикуваното вчера интервю, разпространен от Дамаск сега.

Настоящият 7-годишен мандат на Асад трябва да приключи през 2021 година. Този месец пратеника на ООН в Сирия Стафан Де Мистура, който ръководи мирните преговори в Женева между делегация на Асад и представители на опозицията, призова властта в Дамаск да свика президентски вот до 18 месеца. Първоначално Асад не беше съгласен на тази мярка.

Основното искане на опозиционния Върховният комитет за преговори (ВКП) е, че Башар Асад не може да бъде част от политическия преход в страната.

ВКП, който е базиран в саудитската столица Рияд, и Дамаск успяха миналия месец да договорят прекратяване на огъня, като основа за мирните преговори в Женева.

По-рано днес се появи информацията, че САЩ и Русия са се споразумели да дадат правото на Башар Асад да търси убежище в друга страна като част от бъдещото политическо решение на кризата в страната. Това съобщи базираният във Великобритания сайт „Ал Хаят“, на когото се позовава в .„Джерусалем пост“.

Неназован високопоставен дипломатически източник, запознат с постигнатото споразумение, казал на „Ал-Хаят“, че американският държавен секретар Джон Кери вече е информирал редица арабски партньори за постигнатото разбирателство. Източникът посочил, че „не е ясно кога ще бъде извършена стъпката и какъв е нейният политически контекст“. Според информаторът на „Ал Хаят“ постигнатото разбирателство било приветствано от Съвета за сигурност на ООН.

Информацията по-късно беше донякъде опровергана от Димитри Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. Песков заяви, че Москва не обсъжда самоопределението на трети страни и написаното в „Ал Хаят” не е вярно.

Сирийският автократ е част от кървава гражданска война, в която бяха убити над 200 000 души, а редица бунтовнически и терористични организации, включително Ислямска държава (ИД), се сражават срещу режима на Асад.

Информацията на „Ал Хаят“ се появи един ден след като руска медия цитира вижданията на Асад за бъдещето на Сирия. Въодушевен от военната победа за контрол на пустинния град Палмира, Асад беше цитиран от РИА Новости да казва, че до седмици може да бъде готов проект за нова конституция на страната и може да бъде договорено правителство, в което да участват опозиция, независими и лоялисти.





#Сирия #мирен процес #президентски избори #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници