Атентаторът от Париж е използвал албанска и хърватска сим карти

Атентаторът от Париж е използвал албанска и хърватска сим карти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският терорист Салах Абдеслам е използвал две телефонни карти, пише сп. „Нюзуик” , позовавайки се на таен документ на френските служби.

Едната от тях е била хърватска, а другата албанска. Вестникът посочва и че „Ислямска държава” е внедрила голям брой бойци в повечето балкански държави.

Хърватските служби в сътрудничество с френските служби проверяват информацията, че някои от нападателите в Париж през ноември са използвали мобилни телефони, закупени в Хърватия.

Проверява се дали при атаките на стадиона, кафенетата и ресторантите в Париж нападателите са използвали мобилен телефон от Хърватия, а двама от тях, а не както досега смяташе един, на път от Сирия за Париж са минали през Гърция, по балканския маршрут през Хърватия, използвайки фалшиви документи.

Според един от свидетелите, организаторът на френските атентати Абделхамид Абауд и казал на свой роднина Хасни аит Булахсен, че от Сирия е дошъл през балканския маршрут, като се е слял с мигрантите заедно с още 80 бойци, влезли по същия начин в Европа.

27-годишният Салах Абдеслам е главният заподозрян за терористичните атаки в Париж, които разтърсиха през ноември 2015 г.. Той беше арестуван от белгийската полиция в средата на този месец в Моленбек, където е израснал.

Френските власти искат атентатора да бъде предаден на Париж, където го очакват обвинения в тероризъм и причиняване на смъртта на 130 души.

Неговият адвокат Свен Мари, който се е появи пред следствения съд на Белгия на първото изслушване по процедурата за екстрадиране поиска спешна екстрадиция на неговия клиент във Франция.

Разследващият съдия все още не е взел своето решение, а се очаква това да се случи на 7 април.

 

#Париж #Салах Абдеслам #атентатор #терорист #Хърватия #Абделхамид Абауд #мигранти #бежанци #Моленбек #Белгия #Франция #бойци #балкански държави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници