Мигранти блокират македонски коли с мълчаливото съгласие на гръцките власти

Мигранти блокират македонски коли с мълчаливото съгласие на гръцките власти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пред очите на гръцката полиция и власти мигрантите напълно незаконно блокират автомобили и камиони с македонски регистрационни табели по пътя от Солун на километър от границата с Македония.

С тези си незаконни действия мигрантите, с мълчаливото съгласие на официалните гръцки власти, се опитват да принудят Македония да отвори своите граници за тях. 

На 7 март 2016 г. след срещата на върха ЕС-Турция Западнобалканският мигрантски маршрут бе официално затворен. Македония с подкрепата на Австрия, Унгария, държавите от Западните Балкани и Вишеградската група затвори своите граници за мигранти.

Вместо да бъдат настанени в приемните центрове, които трябваше да са готови още преди половин година, гръцките власти оставиха мигрантите край Идомени /Сухово/ в нечовешки условия. С това те се опитаха да окажат натиск върху Европейския съюз да отвори границите, но усилията им се оказаха напразни.

Австрия остро разкритикува действията на правителството на Алексис Ципрас и призова Атина да спре шоуто с мигрантите по границите. Доклад на Европейския съюз, който беше публикуван в края на януари, обвинява Гърция, че не охранява външните граници на ЕС.

С това си бездействие Атина е допринесла за мигрантския наплив в Евросъюза, като постави организацията пред едно от най-големите изпитания. Брюксел предупреди Гърция и й даде 3 месеца срок да поправи положението.

#Гърция #полиция #мигранти #Македония #Евросъюз #Идомени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници