Според "Форин офис", страната ни е с ниска степен на терористична заплаха

Според "Форин офис", страната ни е с ниска степен на терористична заплаха
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не малко време преди самоубийствените атентати от вторник Белгия е имала най-високо ниво на опасност от терористична атака в света. Страната е била в списъка на "Форин офис", който включва 40-те най-застрашени държави, припомня "Дейли телеграф".

За заплахата за Белгия на уебсайта на външното министерство на Великобритания пише: "Има висока заплаха от тероризъм. Атаките може да са безразборни, като включват градския транспорт, транспортни хъбове и други места, които се посещават от чужденци. В Брюксел има множество международни институции (ЕС и НАТО), които, както и правителството, и сградите на чуждите посолства са чувствителни места". Заплахата за Белгия е оценена с максимума - 4. (На толкова я повишиха белгийските власти след атаките от вторник.)

"Форин офис" използва скала от четири степени - висока (4), обща (3), съществена (2) и ниска (1).

Сред другите държави, с най-голям риск от терористична атаки, очаквано е Франция. Атентатите в Париж от ноември м. г., при които бяха убити 130 души, са най-голямото кръвопролитие на френска земя от времето на Втората световна война.

В сипсъка е и Египет, където беше свален руски самолет, Тунис, където 30 британски граждани бяха убити миналото лято, Индонезия, Русия, Кения, Австралия, Турция, където имаше серия от атентати, последният в Истанбул съвсем пресен - от неделя.

Включването в списъка на държави от Близкия изток като Ирак, Саудитска Арабия, Йемен, Сирия, Ливан, Израел и Афаганистан не е никаква изненада.

Сред страните с ниска заплаха са Исландия, Боливия, Еквадор, Полша, Чехия, Швейцария, Унгария, Виетнам, Япония.

България е с втора степен на заплаха, следващата след най-ниската (основно вероятно заради атентата от Сарафово през 2012 г.)

 

#Форин офис #терористична заплаха #тероризъм #класация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници