От юли на енергийната борса ще се търгува и по дългосрочни договори

От юли на енергийната борса ще се търгува и по дългосрочни договори
БГНЕС
A A+ A++ A

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) ще започне търговия по двустранни договори от юли 2016 г. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на конференцията Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора. Министърът обясни, че преди дни капиталът на борсата е бил увеличен, за да се закупи необходимата платформа за търговия с двустранни договори. Следващата стъпка е за закупуване на платформа за търговия в рамките на деня , което ще се случи от началото на 2017 г., пише 3e-news.net.

„Българският енергиен холдинг увеличи капитала на Българската независима енергийна борса, за да бъде закупена платформа за търговия с дългосрочни договори. Тя ще заработи от месец юли тази година, а от началото на 2017-та година ще функционира и платформа за търговия в рамките на деня“, съобщи Петкова.

Енергийният министър обясни предприетите досега стъпки за стабилизиране на електроенергийния сектор, така че да може да стартира успешно моделът на либерализация.

Като задължително условие в процеса по либерализация на енергийния пазар в страната Петкова определи създаването на Българската независима енергийна борса, която от началото на тази година работи с реални сделки. Броят на регистрираните участници на борсовия пазар е 32-ма, като 95% от тях, са ежедневно активни. Сертифицираните лица, имащи право да оперират с електронната система за борсова търговия, надхвърли 100.

Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 MWh, а цените не се различават от тези на регионалните борси.

Целия текст можете да прочетете на: 3e-news.net

 

#енергийния пазар #дългосрочни договори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино