ЕК прие ключови проекти за разнообразяване на енергийните източници

ЕК прие ключови проекти за разнообразяване на енергийните източници
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия представи ключови енергийни инфраструктурни проекти за интегриране на европейските енергийни пазари и разнообразяване на източниците.

Комисията прие списък от 195 ключови проекта за енергийна инфраструктура, известни като проекти от общ интерес. Те ще допринесат за постигането на европейските цели в областта на енергетиката и климата и представляват основни градивни елементи на енергийния съюз на ЕС.

За периода 2014 – 2020 г. бюджетът е 5,35 млрд. евро. С тези средства ще се помага за по-бързото изпълнение на проектите от общ интерес и за повишаване на тяхната привлекателност за инвеститорите.

„Наличието на модерна и надеждна инфраструктура е от съществено значение за свободния пренос на енергия в Европа. Тези проекти ще ни помогнат да интегрираме енергийните си пазари, да разнообразим енергийните източници и маршрути и да сложим край на енергийната изолация на някои държави членки. Освен това ще се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии. Преобразуването на европейската енергийна система ще изисква инвестиции на стойност милиарди евро в стратегическа инфраструктура. Настоящият списък с проекти ще помогне за това нашите средства да се използват за постигане на целта ни за осигуряване на чиста и достъпна енергия за европейците“, заяви комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Списъкът с проекти включва 108 електроенергийни проекта, 77 газови проекта, 7 петролни проекта и 3 проекта за интелигентни енергийни мрежи. Постигнатият добър баланс между електроенергийни и газови проекти се дължи и на определянето на ясни приоритетни проекти на регионално равнище. Проектите ще се ползват с редица предимства: по-голяма прозрачност и по-добър процес на консултации с обществеността;ускорени процедури за издаване на разрешителни (задължителен максимален срок от три години и половина);  по-добро, по-бързо и по-опростено извършване на оценки на въздействието върху околната среда; един-единствен национален компетентен орган ще отговаря за всички процедури за издаване на разрешителни;  по-добро регулаторно третиране чрез разпределение на разходите в зависимост от нетните ползи и регулаторните стимули;  възможност за получаване на финансова помощ по МСЕ под формата на безвъзмездни средства и новаторски финансови инструменти. За да бъде включен в списъка, даден проект трябва да демонстрира, че е от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринася за пазарната интеграция и за конкуренцията и да води до подобряване на сигурността на доставките и намаляване на емисиите на CO2.

По принцип енергийната инфраструктура следва да се финансира от пазара и чрез таксите, плащани от ползвателите. За да бъдат посрещнати големите инвестиционни предизвикателства обаче ЕС създаде фондове, като Механизма за свързване на Европа и Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще помогнат за привличането на необходимите инвестиции.

#Европейската комисия #източници #ресурси #енергийния пазар #пазари #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"