Мирните преговори в в Женева няма да се въртят около бъдещето на Асад

Мирните преговори в в Женева няма да се въртят около бъдещето на Асад
БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийската власт потвърди своята позиция, че мирните преговори в Женева няма да обсъждат бъдещето на президента Башар Асад. Изказването идва, след като по-рано ООН призова Дамаск да представи планове за политически преход.

„Президентът Асад няма нищо общо... с преговорите“, заяви един от представителите на правителството в преговорите Башар ал Джафари. Той каза, че политическият преход и съдбата на Асад са „два отделни въпроса“. Бъдещето на държавния глава „е нещо, което вече е изключено от (общата – бел. ред.) картина“, посочи Джафари след срещата си със специалния представител на ООН за Сирия Щафан де Мистура.

Искането за оттеглянето от властта на Асад е едно от задължителните условия на опозиционния Върховен комитет по преговорите, за да може да бъде постигнато споразумение за мир.

Джафари от своя страна заяви, че преговорите между двете страни, които навлязоха във втора седмица от своя пореден кръг, се провеждат в позитивна атмосфера, макар и прогресът да изостава.

Той също така отправи и критики към Комитета за това, че не изпълнява своята част от ангажиментите. „Ние имахме ясни инструкции от нашето ръководство да се ангажираме сериозно с тези преговори, но отсрещната страна не отговаря сериозно“, посочи той.

#Сирия #мирни преговори #Женева #Башар ал Асад #ООН #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници