Рискът бежанците да бъдат засегнати от шизофрения е по-голям

Рискът бежанците да бъдат засегнати от шизофрения е по-голям
БГНЕС
A A+ A++ A

Рискът за бежанците да бъдат засегнати от сериозно психично заболяване, като шизофрения, е далеч по-голям заради преживените от тях психични травми, сочат

В група от 10 000 души 12 нови случая на шизофрения се регистрират всяка година сред бежанците, при 8 случая сред мигрантите, които не са бежанци, и 4 случая сред коренните жители.

Изследването на института Каролинска в Стокхолм и Лондонския университетски колеж обхванало 1,3 милиона души, които са родени през 1984 г. и фигурират в националния регистър на Швеция. Здравословното им състояние било следено 13 години. Медицинските досиета на млади шведи, чиито родители са родени в Швеция, били сравнени с тези на мигранти, които са или не са бежанци и произхождат от Близкия изток, Северна и Субсахарска Африка, Азия, Източна Европа и Русия.

"Значително по-големият риск за бежанците показва, че житейският опит е значим рисков фактор за развитие на шизофрения и други психични заболявания", заяви Ана-Клара Холандер от института Каролинска.

"Преследванията, войната и природните бедствия превръщат бежанците в уязвима група, която трябва да се справи с предизвикателства от икономическо и психично естество", допълни Джеймс Къркбрайд от Лондонския университетски колеж.


#бежанци #мигранти #изследване #шизофрения #психично заболяване #Стокхолм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници