СЗО: Около 25 на сто от смъртността по света се дължи на замърсена околна среда

СЗО: Около 25 на сто от смъртността по света се дължи на замърсена околна среда
БГНЕС
A A+ A++ A

12,6 милиона души умират ежегодно в следствие на замърсената околна среда, в която живеят или работят. Това е около ¼ от общата смъртност на световно ниво, сочат най-новите изследвания в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в Женева.

Екологичните рискови фактори като замърсяване на въздуха, почвата и водите, въздействието на химически вещества, на климатичните промени и на ултравиолетовите лъчи, водят до над 100 вида болести и травми, пише в новото изследване на световната организация.

Около 8,2 милиона смъртни случая по света се дължат на замърсяването на въздуха (тук влиза и пасивното излагане на цигарен дим), свързано с болестите на сърцето, с ракови и респираторни заболявания.

Случаите на диария и малария, които се дължат на замърсена питейна вода, лоши санитарни условия и лошо управление на отпадъците, са намалели, но все пак са класирани шести по смъртност в топ 10 на СЗО. Всяка година от тях умират 846 000 души.

"Съзнателно нанесените травми", или самоубийствата, заемат 10 място в класацията на СЗО. Според здравната организация те са причинени понякога от излагането на токсични продукти, каквито са пестицидите и също са свързани с околната среда.

Най-много смъртни случаи, дължащи се на влошената околна среда, са регистрирани в Югоизточна Азия - 3,8 милиона. На втора позиция е Тихоокеанският регион с 3,5 милиона, следван от Африка 2,2 милиона, Европа, 1,4 милиона, Близкият Изток – 854 хиляди и Америка – с 847 000 смъртни случая.

"Ако страните не предприемат действия, за създаване на среда, в която хората да могат да живеят и работят здрави, милиони ще продължат да се разболяват и умират твърде млади," предупреждава докторр Маргарет Чан, генерален директор на СЗО.

Изследването акцентира на икономически ефективните мерки, които страните могат да предприемат, за да се обърне тенденцията на ръст на болестите, свързани с замърсената околната среда и с преждевременна смърт. Те включват намаляване употребата на твърди горива за готвене и отопление и увеличаване на достъпа до енергийни технологии с ниски въглеродни емисии.

"Има спешна нужда от инвестиции в стратегиите за намаляване на рисковете за околната среда в нашите градове, домове и работни места", коментира още д-р Мария Нейра от СЗО Тези инвестиции могат да намалят значително и в световен мащаб ръста на сърдечно-съдови и респираторни заболявания, травми, както и рак, и да доведат до незабавни икономии в разходите за здравеопазване.

Замърсената околната среда има най-голямо влияние върху малките деца и възрастните хора, констатира доклада. Най-засегнатите са малките деца под 5 и възрастни на възраст от 50 до 75 години. Смъртта на 1,7 милиона деца под 5 г. и 4,9 милиона възрастни на възраст от 50 до 75 г. Може да бъде избегната чрез по-добро управление на околната среда.

В момента, СЗО работи съвместно със страни за предприемане на конкретни действия срещу замърсяването на въздуха на открито и на закрито. На Световната здравна асамблея през май, организацията ще предложи пътна карта за мащабен глобален отговор от страна на здравния сектор, насочен към намаляване на неблагоприятните последици за здравето от замърсяването на въздуха.

#СЗО #смъртност #околна среда #замърсяване #рискове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници