Откритие ще подобри терапиите за депресия и шизофрения

Откритие ще подобри терапиите за депресия и шизофрения
AFP/ Фокус
A A+ A++ A

Формирането на неврони за пръв път е наблюдавано в жив мозък. Проучването показва, че новите неврони в зрелия мозък са изключително важни за различаването на спомени, които си приличат, поне при мишки, пише New Scientist. Откритието може да помогне за подобряване на терапиите за депресия, безпокойство и стрес.

Дълго време се смяташе, че се раждаме с всички мозъчни клетки, които някога ще имаме. Сега знаем, че определени региони в мозъка продължават да произвеждат нови неврони през целия живот. Проби от мозъчна тъкан показват, че по-голямата част от тях се формират в хипоталамуса – структура с формата на морско конче, която има ключова роля за ученето и паметта.

Досега обаче тези неврони никога не бяха наблюдавани в живо животно. Атила Лосонкци от Колумбийския университет в Ню Йорк и колегите му са съчетали няколко техники, за да постигнат това. Учените са имплантирали устройство, съдържащо миниатюрен микроскоп, в мозъка на живи мишки и са извършили генетични модификации, така новообразуваните неврони да сияят. „Комбинирането на тези техники не е лесно, което обяснява защо никой досега не е заснел формирането на неврони в живо животно,“ казва Майкъл Дрю от Тексаския университет в Остин, който не е участвал в проучването.

Екипът от Ню Йорк е бил в състояние да наблюдава активността на клетките, докато провежда експерименти, за да изследва функцията им. Изследователите са открили, че новообразуваните неврони са важни за обработката на спомени и позволяват на животните да различават отделните спомени. Неспособността да се разграничат приличащи си, но различни събития често се наблюдава при разстройства, проявяващи се в паника или безпокойство. Това предполага, че новите неврони или липсата им е фактор при такива състояния. Резултатите биха могли да имат значение и за други разстройства като депресия и шизофрения.

Източник: агенция Фокус

#неврони #терапии #шизофрения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници