Нова технология открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци

Нова технология открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци
A A+ A++ A

Испански учени разработиха алгоритъм, който открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци. Откритието предстои да бъде патентовано, преди да влезе в приложение в болниците.

На пресконференция в Барселона създателите на алгоритъма обясниха, че той ще улесни ранната диагностика при пациенти със симптоми и генетична предразположеност.

"Позволява да се диагностицира шизофренията със степен на успех от 70%. Алгоритъмът потвърждава дали човекът е здрав или е развил болестта", казва ръководителят на проекта Реймънд Салвадор.

Изобретението е публикувано в Schizophrenia Bulletin, като преди това е тествано със 700 пациенти с шизофрения в цяла Испания и 850 здрави хора. Според него още от ранна детска възраст ще може да се търси информация в пръстовия отпечатък. В него учените са се опитвали да разгадаят биполярността и аутизма още през 70-те години на миналия век, но сега чрез изкуствения интелект се отива по-далеч.

Ранната диагностика ще позволи по-бързото започване на лечение, което е важно за развитието на болестта, изтъкнаха учените и допълниха, че досега за да се постави диагноза, са били необходими минимум 6 месеца и често тя се е бъркала с други подобни психични заболявания.

#шизофрения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници