Електронното управление ще пести на държавата над 1 млрд. лева годишно

Електронното управление ще пести на държавата над 1 млрд. лева годишно
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Над един милиард лева годишен разход ще пести електронното управление на държавата. За да се случи то обаче, е необходимо усилието на всички държавни органи, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на 17-ата годишна конференция, посветена на електронното правителство. Администрацията предоставя около 3000 услуги на гражданите, основната част от тях до 2020 година трябва да са електронни. Кое спъва електронизацията у нас, коментира вицепремиерът Томислав Дончев:

Не става дума за най-баналния сценарий, който е и неверен, че при реорганизация на процесите в режим на електронно управление, някой може да загуби работата си. Верен е друг сценарий. При пълно внедряване на решения от типа електронно правителство, работата може да се наложи драстично да се реорганизира, което не винаги е приятно, допълнително патологичната склонност от вид боязън или преосигуряване на администрацията ги превръща в полуелектронно, тоест предоставянето на хартиени документи, което е пълно безобразие.

До 2017-а година ще продължи изграждането на основата на електронното управление. След това, до 2020 година, най-напред ще се електронизират приоритетните за гражданите административни услуги по примера на НАП. В същия период трябва да се случи електронното здравеопазване и електронното правосъдие.
Автоматичен регистър ще направи ненужни нотариално заверените пълномощни, а идентификацията няма да е необходимо да се случва с лична карта, а на смартфон или таблет, казва Антон Герунов - секретар на Съвета за административната реформа:

Шест процента от услугите в България са отговорни за над 90 процента от транзакциите. Ние имаме около 35 милиона транзакции всяка година на административни услуги. Огромната част от тях - над 30 милиона, са едва шест процента от услугите. Искаме да електронизираме тях.

Конференцията по електронно управление е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Съорганизатори са Министерството на транспорта и информационните технологии и Националното сдружение на общините.

Организацията на електронното управление е възложена на специално създадената за целта Държавна агенция и на държавното предприятие "Единен системен оператор".
За ползите от електронното правителство се говори не за първи път, но как ще бъде организирано на практика и как ще влезе в употреба от бизнеса и от българските граждани? Какво препятства осигуряването на по-качествени административни услуги за хората, какво предстои и какви са приоритетите – това са само част от въпросите, по които дебатират участниците, а те са представители на държавната и местната власт, на IT сектора, както и на водещи световни и български компании в областта на информационните и комуникационни технологии.

#е-услуги #е-правителство #интернет #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници