Депутати питат Горанов: Коя фирма всъщност разследва фалита на КТБ

Депутати питат Горанов: Коя фирма всъщност разследва фалита на КТБ
БГНЕС
A A+ A++ A

Народни представители от парламентрарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт поискаха от финансовия министър Владислав Горанов да отговори с коя точно фирма е сключен договорът за разследване на фалита на КТБ. Това съобщи на пресконференция в парламента съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

"В писмо отговор по наше питане се визира фирмата "Аликс Партнърс сървисис" и Ю КИ ЕЛ ЕЛ ПИ, а в друго писмо чрез министър Горанов е цитирана друга фирма. Това създава сериозни съмнения за информацията, която ни се подава. Освен това имаме едно сериозно изискване за фирмата, която може да извършва такъв род одити и проверки, съгласно Закона за банковата несъстоятелност, а именно, че без тази фирма трябва да има опит в съответната дейност", коментира Симеонов.

Реформаторите ще настояват за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да стане възможно не само оповестяването на доклада за фалита на КТБ, но и на договора, с който е възложено разследването, каза Мартин Димитров

"Международното разследване до момента се е ограничило до писане на доклад. Ние искаме международното разследване или фирмата за международно разследване пряко да участва в събирането на парите. Връщането обратно на лошите кредити или на част от тях на принципа, за всеки събран лев да получават процент, както с подобни фирми са събирали лоши кредити във Финландия, САЩ, по целия свят. Защо няма такъв договор? Кой не иска да бъде сключен такъв договор - синдиците ли, фондът ли или пък Министерство на финансите?", заяви Димитров, цитиран от БНР.

Фирмата "Аликс Партнърс Сървисис", която извършва разследването, е 100% собственост на международната компания "Аликс Партнърс", заявиха преди два дни от Фонда за гарантиране на влоговете. Бяха оповестени и имената на експертите, водещи разследването - Даян Хюз и Пол Хък. В ангажиментите на Даян Хюз фигурирало не само разследването на случая, но да предложи начини за събиране на вземанията на КТБ.

 

#Горанов #разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници