ООН: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е незаконно

ООН: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е незаконно
Снимка: ООН
A A+ A++ A

„Черновата на споразумението на ЕС с Турция... повдига редица много сериозни притеснения, (в това число) възможността за колективно и произволно експулсиране, което е незаконно“, каза върховният комисар по човешките права Зеид Раад ал Хюсеин пред Съвета на ООН за човешките права в Женева.

В своето изказване Хюсеин също така посочи, че смята да обсъди своите притеснения по време на посещение в Брюксел в началото на следваща седмица преди провеждането на среща на върха на ЕС, предвидена за 17 и 18 март, когато спорното споразумение трябва да бъде финализирано.

В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата "едно към едно" - съюзът да приема един законен сирийски бежанец от Турция, а Анкара от своя страна да приема един сирийски мигрант, незаконно влязъл в ЕС. В замяна Турция ще получи 6 млрд. евро, отпадане на визовия режим за турците и ускоряване на присъединителния процес към ЕС.

В своето изказване Хюсеин също така заяви, че има притеснения и по отношение на „рестриктивни мерки като вдигане на огради, отказ на достъп на хора до индивидуализирани процедури и произволен отказ на достъп на хора от определени националности“.

#Зеид Раад ал Хюсеин #мигранти #споразумение #бежанци #Турция #ЕС #ООН #рестриктивни мерки #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници