Влезе в сила Директивата за дистрибуция в застраховането

Влезе в сила Директивата за дистрибуция в застраховането
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейската Комисия приветства влизането в сила от 23 февруари т.г. на Директивата за дистрибуция в застраховането (IDD), която има за цел да създаде условия на равнопоставеност между застрахователните дистрибутори в рамките на Европейския Съюз, съобщи застрахователният портал Инсмаркет.

Това ще гарантира еднакви стандарти за потребителите в избора и услугите при закупуване на застраховка, независимо от държавата-членка, в която застраховката е купена, съобщиха от Българската асоциация на застрахователните брокери.

Директивата ще осигури подходящи стандарти на прозрачност за определяне на необходимата информация, която се предоставя на потребителите, преди те да подпишат застрахователен договор. IDD въвежда специфични правила за разпределението на застрахователнобазираните инвестиционни продукти, за да се даде равни нива на защита, когато потребителите инвестират спестяванията си.

IDD изяснява процедурите за трансграничния бизнес и съдържа правила за надзор и санкциониране на застрахователни дистрибутори. Директивата IDD е част от пакет от мерки, насочени към подобряване на потребителската защита. Тя актуализира предишното законодателство в областта и допълва правилата относно продажбата на инвестиционни продукти (MiFID II) както и пакети от застрахователни инвестиционни продукти (PRIIPs).

Текстът на директивата за разпространение на застрахователни продукти IDD бе приет на 24 ноември 2015 г. в Страсбург.

 

 

 

 

 

#евродирективи #застраховане #дистрибуция #ЕС #законодателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници