Москов: Лекарите масово изписват най-скъпите лекарства

Москов: Лекарите масово изписват най-скъпите лекарства
БГНЕС
A A+ A++ A

В момента лекарите масово изписват огромно количество медикаменти от най-скъпия клас, вместо медикамента, който е максимално реимбурсиран от касата или изисква минимално доплащане от пациента. 

Това заяви в Русе здравният министър д-р Петър Москов, който се срещна с лекарското съсловие от Русе, Разград и Търговище във връзка с представянето на Националната здравна карта, предаде БГНЕС.
Министърът коментира проекта за промяна в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ и частта й, свързана с лекарствата.

Идеята е да се изписва медикаментът чрез името на основното вещество в него, а не с търговското му наименование.

„Ние казваме на българските пациенти единствено и само това - ние не отнемаме правото на вашия лекар да ви предпише точно определен медикамент, произведен от точно определена фирма. Но не му даваме задължението да ви изпише точно този медикамент. Т.е. когато говорим за пет медикамента в една и съща група, които съдържат едно и също активно вещество, в една и съща концентрация, лекуват по един и същи начин, въпросът е дали конкретното лекарство, което е изписано, води до това вие да извадите пари от джоба си или не. Има ли медикаменти, които касата реимбурсира на 100 процента от същата тази група, а ваш е изборът дали изберете най-скъпия медикамент. Но касата ви гарантира това нещо и иска да е сигурна, че по немедицински причини някой няма задължително да ви изпише друг медикамент“, каза Москов.

 

#лекари #лечение #болници #здравеопазване #Петър Москов #лекарства #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници