До юли Евросъюзът ще има обща гранична охрана

До юли Евросъюзът ще има обща гранична охрана
БГНЕС
A A+ A++ A

До юли трябва да се вземе решение за създаване на агенция на Европейския съюз (ЕС) за гранична и брегова охрана. Това обяви след заседанието на Съвета на вътрешните министри на ЕС в Брюксел държавният секретар по сигурността и правосъдието на Холандия Клас Дейкофф.

"Ние съгласувахме три насоки в работата на тази структура. Тя ще трябва да предоставя информация за миграционните потоци, да посочва слабите места в охраната на външните граници на ЕС, а също бързо да реагира при възникващите гранични опасности. Политическото решение трябва да бъде постигнато през юли", каза Дейкофф.

В същото време той добави, че основната отговорност по охрана на границите на ЕС лежи върху държавите, чиито граници са и външни за ЕС.
На свой ред еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос подчерта, че създаването на такава агенция остава приоритет за Еврокомисията.

Миналия декември Еврокомисията предложи в Европарламента охраната на външните граници да се превърне в наднационална задача. За целта тя предложи на базата на действащата гранична служба "Фронтекс" да бъде създадена нова наднационална служба, която да е обща за целия Европейски съюз и да поеме охраната на външните граници по суша и море.

 

#ЕС #граничен контрол #ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници