Таксата „Задължение към обществото“ може да намалее още през април

Таксата „Задължение към обществото“ може да намалее още през април
Иван Иванов БГНЕС
A A+ A++ A

Още в началото на април може да се намали таксата „Задължение към обществото“, заради поевтиняването на природния газ. Това стана ясно от коментарите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов пред журналисти.

По първоначални прогнози на "Булгаргаз" се очаква природният газ да поевтинее през второто тримесечие с 20,64 на сто. Цената на природния газ влияе пряко върху високоефективната електрическа енергия, която е част от преференциалните цени, формиращи такса "Задължение към обществото", поясни Иванов, цитиран от БТА.

Таксата може да бъде намалена от 1 април, може от 1 юни, а може и два пъти, но тогава ще бъде с много по-малък процент, коментира Иван Иванов. По думите му нормата на законодателството е промяна да се осъществява веднъж годишно - от 1 юли. Има изключения и законът дава възможност за промяна и на три месеца, но това не е добрата практика в регулаторите на Европейския съюз, с които поддържаме непрекъснат контакт, коментира председателят на КЕВР.

"Моето дълбоко убеждение е, че добрият вариант е, е Комисията като акумулира промените, които продължават да настъпват в цената на природния газ, би трябвало да се произнесе с решение на 30 юни, когато ще има значително по-голям финансов резерв за ясно изразяване на политиката на комисията по отношение на цената, още повече като види до 30 юни динамичната промяна в тези цени", каза председателят на КЕВР.

Иван Иванов изрази очакване поевтиняването на природния газ да продължи и през третото тримесечие на годината, тъй като и тази сутрин цената на суровия петрол е била 33 долара за барел. Суровият петрол е ценообразуващ фактор за стойността на природния газ у нас, която пък се определя от КЕВР на база предходен 9-месечен период.

Запитан за отражение на поевтиняването на природния газ върху цената за бита, Иванов каза, че до определянето й от КЕВР има повече от четири месеца.

#КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници