Кметът на Лондон подема кампания за излизане на Великобритания от ЕС

Кметът на Лондон подема кампания за излизане на Великобритания от ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Само ден след като британският премиер Дейвид Камерън обяви, че бъдещето на Обединеното кралство в ЕС ще бъде решено на референдум, който ще се проведе на 23-ти юни, кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че стартира кампания за излизане на страната от съюза, предаде БНР.

Според него Великобритания има възможност, която се явява веднъж в живота, да гласува за напускане на Европейския съюз и по този начин да се осигурят изцяло нови отношения с Брюксел, които са базирани на единния пазар.

За разлика от някои от тези, които също подкрепят сценария "Brexit" (излизане на Великобритания от ЕС), Джонсън обаче вижда вероятност Великобритания в крайна сметка да не напусне Европейския съюз дори при позитивен вот по този въпрос на референдума на 23-ти юни.

Неговото решение ще наелектризира предстоящата кампания за референдума и представлява голям удар за Дейвид Камерън само ден, след като премиерът на страната определи датата за ключовото гласуване във Великобритания.

Джонсън е информирал министър-председателя за окончателното си решение само няколко минути преди да заяви публично, че той ще подкрепи кампанията за "Brexit".

Изказването на кмета на Лондон провокира ново понижение на британската лира на валутните пазари въпреки постиганото в края на миналата седмица споразумение между Великобритания и ЕС относно настояванията на Камерън неговата страна да получи специален статут в рамките на съюза.

Британската лира се понижава с 1,41% към двуседмично дъно от 1,4175 долара, като в същото време еврото поскъпва с с 1,14% до петдневен връх от 0,7828 паунда.

Междувременно еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс, обяви, че Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз.
Попитан в интервю за телевизия "Франс 5" дали ЕС планира какво да прави, ако британците гласуват за напускане на общността на референдума през юни, Московиси отговори: "Не, не и не, няма план Б. Това не ни помага по никакъв начин да предвидим бедствени сценарии."

"Денят, в който започнем да говорим за план Б, е денят, в който вече не вярваме в нашия план А. Аз имам само един план. Обединеното кралство е обединена Европа", заяви той.
По думите му ЕК няма да участва в кампанията за референдума, тъй като подобна намеса може да има обратен ефект.

#Brexit #Великобритания #ЕС #Лондон #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници