Плевнелиев предложи държавни институции да се изнесат извън София

Плевнелиев предложи държавни институции да се изнесат извън София
Плевнелиев даде пример с Агенцията по рибарство, която трябвало да бъде във Варна или Бургас. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Ресорните административни институции, отговарящи за определени сектори, трябва да бъдат локализирани на най-подходящите места в страната, а не да бъдат съсредоточени в София, смята президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев даде пример с Агенцията по рибарство, която трябвало да бъде във Варна или Бургас.

„Там, където има магистрали, трябва да има индустриални зони. Там, където има индустриални зони, трябва да дойдат фабрики. Но не просто една фабрика тук, една – там, а клъстери. България ще адресира и ще позиционира индустриалните клъстери на своята територия. Това планираме и това е нашата основна цел“, обясни президентът, цитиран от Дарик.

Плевнелиев участва във форум с гръцкия бизнес в България, състоял се в хотел „Шератон“.

„България трябва да се превърне в индустриален център с множество бизнес обединения“, каза още президентът.

Държавният глава се обяви за обединения на фирми от близки или свързани браншове или т.нар. клъстери.

Според него Русе и Пловдив могат да бъдат индустриални центрове на клъстера земеделие във всичките му форми.

Пловдив и Стара Загора могат да бъдат центрове на клъстера логистика във всичките му форми, а София може да бъде много силен клъстер в областта на информационните и комуникационните технологии, индустриите, свързани с човешкото здраве.

Русе, Бургас, Варна, Добрич, Пловдив могат да играят много силна роля като клъстери в индустриите в производство на храни, както и на туризма, който намира своята реализация на различни места в България.

„Но отново, когато говорим за клъстери, ние искаме да посочим методите и начините, финансирането и институциите, които ще служат на тази цел“, каза държавният глава.

Плевнелиев отново подчерта ролята на енергийната ефективност за развитието на страната. Държавният глава пресметна, че с програма, в която се налива милиард и половина евро, богатството на българите се увеличава с 15 млрд. евро.

„Когато санираме панелките, цената им ще скочи поне със 100 евро на квадратен метър. Умножено по 62 квадрата средно на панелка, умножено по 750 000 панелки, само с една програма, в която ние наливаме милиард и половина евро, увеличаваме богатството на българите с 15 млрд. евро, къде го има това?“, попита Плевнелиев.

Той дори доразви тезата на премиера Бойко Борисов, че междусъседската завист ще накара българите да санират жилищата си, като заяви, че хората, които вече живеят в обновени и енергийно ефективни сгради, са променили начина си на мислене.

„Преоборудваме нашите градове, те стават по-красиви, по-приятни и българите започват да стават други хора – не затворени зад вратите на панелките, а това, което ние направихме с пилотния проект, бяхме сигурни, се и получи: там, където имаме санирани сгради, имаме нова култура на хората. Те стават добри съседи, копаят си градинките отпред, боядисват пейките и нещата започват да стават по един съвсем различен начин“.

По отношение на производството на електричество Плевнелиев припомни огромната разлика между произвежданите и потрябяваните количества ток.

Според президента проектът АЕЦ „Белене“, от който правителството се отказа, е бил „гигантомански“.

#форум #бизнес #клъстери #агенции #Президент на България #Плевнелиев #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници