НЕК пести 170 млн. лева годишно от изкупуването на високоефективна енергия и поевтиняването на газа

НЕК пести 170 млн. лева годишно от изкупуването на високоефективна енергия и поевтиняването на газа
Иван Иванов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания /НЕК/ спестява 170 млн. лева в  рамките на годишен регулаторен период от поевтиняването на природния газ и от това, че изкупува само високоефективно производство на топлофикациите. Това заяви пред журналисти председателят на Комсията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов.

По думите му икономиите за НЕК се реализират по два начина. Първият е чрез влязла в сила промяна в закона, с която се изкупува само енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите, с което се спестяват около 130 млн. лева. С намалението на цената на природния газ се спестяват още 40 млн. лева, посочи Иванов.

Той отбеляза, че днес от КЕВР са се срещнали с новото ръководство на "Булгаргаз", което на 10 март трябва да внесе в регулатора окончателната си прогноза за цената на природния газ за второто тримесечие на годината. Според мен предложеното намаление ще бъде с около процент и нещо по-голямо от предвиденото към момента 20.64 на сто, коментира председателят на КЕВР, цитиран от БТА.

ЕК все още не се е произнесла по сигнала на КЕВР за договорите за дългосрочно изкупуване на енергията от двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Очакваме решението, имаше индикации, че в следващите месеци ЕК по някакъв начин ще се произнесе, каза Иванов.
Той отново изрази оптимизъм, че "Българският енергиен холдинг" ще намери нужния заем за НЕК, с който държавната компания да се разплати с двете американски ТЕЦ.

#НЕК #високоефективно производство #топлофикации #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници