Ще има общ закон за разузнаването и службите за сигурност

Ще има общ закон за разузнаването и службите за сигурност
Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента се обединиха около идеята за създаването на общ закон за функциониране на службите за разузнаване и сигурност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента се обединиха около идеята за създаването на общ закон за функциониране на службите за разузнаване и сигурност.

Националната разузнавателна служба остава на подчинение на Министерския съвет, а Националната служба за охрана - на президента. До края на годината Министерският съвет трябва да подготви устройствените закони за Националната разузнавателна служба и НСО, а военното министерство - за военното разузнаване, предаде БНР.

„Членовете на Консултативния съвет постигнаха пълно съгласие, че е необходимо да се приемат закони за НРС, военното разузнаване и НСО, които да са в съответствие с общия устройствен закон. Те намират за целесъобразно НРС да премине към Министерския съвет, а НСО да остане на подчинение към администрацията на президента“, обобщи президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието.

Предложението вицепремиер да поеме координацията на спецслужбите е било отхвърлено. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че вътрешният министър Цветан Цветанов е оттеглил предложенията си.

„Хората, които са ги слагали и са ги обсъждали, и са говорили, без да ме питат, вече не са си на постовете, така че за вицепремиер никога, по никакъв начин не е говорено пред мен. И да се стигне да се задава такъв въпрос тука, това е безобразие. Исках Дянков да наблюдава Цветанов в този съвет, на шега ви го казвам, за да ви се напълнят вестниците, но не го допуснах за останалите колеги“, каза Борисов.

По отношение на енергийната сигурност приоритет ще бъдат държавна програма за повишаване на енергийната ефективност, удължаване живота на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, изграждане на междусистемни газови връзки със съседните държави, както и концесиониране на находища в страната.

#Консултативния съвет за национална сигурност при президента #Росен Плевнелиев #Президент на България #Бойко Борисов #премиер на България #служби за сигурност #Националната разузнавателна служба #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници