Изборът на Кунева за министър на образованието - "на кантар"

Изборът на Кунева за министър на образованието - "на кантар"
Меглена Кунева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката. Това стана ясно след срещата на вицепремиера с партиите във властта.

„Няма да подкрепим кандидатурата ѝ поради липса на професионален опит, считаме, че за поста трябва да е човек от системата“, обяви говорителят на ПГ на партията Мариана Тодорова.

Кунева обаче им опонирала, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието, съобщиха участвали в срещата.

Така шансовете Кунева да бъде одобрена  за министър значително намаляват, след като реформаторите се разцепиха и едва 13 от 23-имата им депутати ще подкрепят кандидатурата й.

ГЕРБ ще подкрепят Кунева, но по-рано през деня БСП, ДПС и "Атака" обявиха, че няма да застанат зад нейната кандидатура. От ПФ също са разколебани в подкрепата си. Избраниците от ВМРО най-вероятно няма да гласуват за избирането й. Малко преди 17 часа вицепремиерът влезе на разговори с групата на Патриотите.

Според Конституцията министрите се избират с обикновено мнозинство, без да е нужно да съберат поне 121 гласа. Кунева може да разчита на 96 сигурни гласа от ГЕРБ и РБ от всичките 240 депутати. Въпреки това тя може да стане министър, ако поне 25 депутати от обявилите се срещу нея не влязат в плерната зала и не участват в гласуването.

#министър на образованието #Меглена Кунева #Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници