ЕС готови да платят на Македония и Сърбия, за да задържат мигрантите при тях

ЕС готови да платят на Македония и Сърбия, за да задържат мигрантите при тях
A A+ A++ A

Бежанският фонд за Сирия, Ливан, Турция, Йордания и Ирак може да бъде използван за Македония и Сърбия, заяви официален представител на ЕС.

От думите му става ясно, че парите ще се използват, за да останат бежанците там, а не да продължат пътя си към Германия или скандинавските държави.

По неговите думи т.нар Европейският регионален фонд, създаден през декември 2014 година заради сирийската криза, може да се използва за Македония и Сърбия.

"Фондът, разполагащ с 650 милиона евро, се използват за подпомагане на бежанците, главно за да остават те там, където са, най-вече в Йордания и Ливан", обясни представителят, цитиран от електронното издание „Юрактив“(euractiv).
В същото време той добави: „Но ние ще започнем да действаме и в Западните Балкани, за онези бежанци, които са примерно в Македония и Сърбия“, заяви той.

На 4 февруари в Лондон се открива международна конференция за Сирия в подкрепа на Сирия. „Европейският съюз ще играе основна роля на тази конференция, защото ние можем и сме длъжни да го направим“, добави представителят. Той подчерта, че гражданската война в Сирия засегна ЕС чрез мигрантската криза и терористичните атаки.

#Македония #Сърбия #ЕС #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници