България е осмата най-желана дестинация за руснаците

България е осмата най-желана дестинация за руснаците
A A+ A++ A

България е сред любимите места за почивки на руските туристи, каза Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на руската федерация. Страната ни се нарежда в топ 10 на дестинациите в света, като в момента заема 8-о място, посочи той. 

В рамките на подновената междуправителствена българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Сафонов и министърът на туризма Николина Ангелкова обсъдиха възможностите за активизиране на туристическия обмен.

Призовахме Сафонов да е максимално откровен дали икономически, или предимно политически са причините за отлив на руски туристи от България през лятото, каза след разговорите Ангелкова. Гостът не скри, че санкциите на ЕС срещу Руската федерация, които те смятат за незаконни, са повлияли върху пътуванията.

От друга страна, от 2014 г. имало намаление на руснаците във всички световни направления, курсът на рублата към долара и еврото паднал и това оскъпило почивките им. Все повече руснаци почивали в страната си. 5 пъти се увеличил потокът от туристи само към Крим.

“Ако България е активна и предложи добри цени, 2016 г. може да е много успешна, тъй като заради инцидентите в Египет и Турция полетите на руските авиокомпании с туристи са прекратени”, каза Сафонов. Той отбеляза като изключително важна срещата при Бойко Борисов, където българският премиер гарантирал, че у нас ще се предприемат изключителни мерки за обезпечаване на спокойствието на руските туристи.

От 1 февруари ще работи колцентърът за руски туристи, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя е поела ангажимент за него при визитата си в Москва в края на 2015 г.

Колцентърът вече е факт и от следващата седмица заработва единият телефонен номер – 0 700 20 991. Там на цената на 1 градски разговор руския турист може да получи информация за бъдещо посещение или ако има въпрос, докато е тук. Разбира се на руски език.От 1 до 5 февруари е тестовият период.

Ангелкова уточни също, че с Москва е договорено да са безплатни визите за деца до 16 години, които идват на детски лагери, фестивали, летни училища. „Това прави безплатните визи на практика 90%, защото цяло лято по нашите курорти има повече от 60 детски лагера, които предлагат услуги за детски отдих”, каза министърката. Тя добави, че "има специална програма, която готвят с Външно министерство за хора с увреждания и за пенсионери, така че в рамките на възможното да облекчат визовите процедури и за тях, когато тези туристи посещават фестивали и различни събития". Не е обсъждана възможността за намаляване на цената на визити за руски туристи над 16 години, каза Ангелкова.

#Олег Сафонов #Николина Ангелкова #дестинации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници