Lonely Planet: Топ 50 дестинации по света за пътуване

Lonely Planet: Топ 50 дестинации по света за пътуване
A A+ A++ A

Lonely Planet току-що разкри своите 50 топ дестинации за пътуване за следващата година.

Издателската империя за пътувания навършва 50 години тази година и нейният огромен списък с най-добрите в пътуванията за 2024 г. е разширен в пет категории: водещи държави, региони, градове, устойчиви дестинации за пътуване и най-изгодни местоположения.

Държава №1 е Монголия, избрана от Lonely Planet заради нейните "широко отворени пространства, приключенски дейности и отличителна кулинарна и музикална култура". Това е най-рядко населената страна в света и монголското правителство е готово да започне да я развива. Тази година то обяви от 2023 г. до 2025 г. за "Годините за посещение на Монголия", облекчавайки условията за влизане на международни пътници и подобрявайки инфраструктурата, не на последно място с ново летище на стойност 650 милиона долара.

Други държави, които влизат в топ 10, включват популярни фаворити като Мексико, Хърватия и Сейнт Лусия, както и по-малко посещавани места като Бенин и Узбекистан.

Градски дестинации

Първият град в списъка на Lonely Planet е Найроби, столицата на Кения, която туристическият гигант обича заради "уникалните си ритми, впечатляващ набор от ресторанти, вдъхновени от местното население, и постоянна ротация на места за изкуство и култура".

"Обичаме го и заради Националния парк Найроби, само на кратко разстояние с кола от централния бизнес район на града, където можете да видите повече от 400 вида, които се разхождат из откритите тревни равнини, докато небостъргачи блестят на хоризонта", пишат от компанията.

Париж, домакин на летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024 г., също е в списъка, както и Прага, друга европейска столица, която не е непозната за туристическите тълпи. Lone Planet казва, че блокирането по време на COVID-19 е позволило на чешката столица да "натисне бутона за рестарт" и да насърчи "бавния туризъм и атракциите далеч от центъра на града".

Устойчивост

Най-добрата устойчива туристическа дестинация за 2024 г. е Испания, поради усилията на страната да разшири възобновяемата енергия, да увеличи пътуванията извън сезона и да насочи туризма към нововъзникващи дестинации, като пристанищния град Валенсия, като по този начин облекчава натиска върху горещи точки като Барселона.

"Дивата красота" на Южна Африка също получава уважение, като Lonely Planet препоръчва на посетителите да разгледат "впечатляващата реколта от екохижи" в страната, ангажирани със защитата на биоразнообразието на Земята. Харесваме и Бабананго, големия нов дивечов парк в Южна Африка, който превръща региона KwaZulu Natal в страна на чудесата на дивата природа.

Лесно за банковата ви сметка

Категорията с за най-евтини дестинации ще бъде от особен интерес за мнозина в тези времена на притискане на портфейла. Подценяваният американски Среден Запад е най-добрият съвет тук: в градове като Чикаго, Милуоки и Детройт "ще откриете стари складове, превърнати в художествени ателиета, нови хотели с екологичен дизайн и много ресторанти със звезди Мишлен", казва Lonely Planet.

Издателят препоръчва и Алжир като недостатъчно проучен ъгъл на Северна Африка. Посочвайки, той са намира на три часа или по-малко път със самолет от голяма част от Европа, Lonely Planet казва, че посетителите ще намерят "добре запазени римски обекти и изящни исторически градове" и "достъпно изживяване без тълпи".

Регионални дестинации

Що се отнася до регионалните избори, предстоящият велосипеден маршрут Trans Dinarica на Западните Балкани е най-добрият избор от Lonely Planet. Откривайки се през следващата година, пътеката от 3364 километра минава през Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Северна Македония, Косово и Сърбия, като по пътя си преминава през планински вериги и Адриатическо море.

Донегал, най-северозападният окръг на Ирландия, има най-дългата брегова ивица в страната и повече от 100 плажа - и шансовете са добри, че посетителят може да получи един само за себе си. Lonely Planet казва: "Тук ще намерите най-високите морски скали в Европа и километри непокътнати крайбрежни туристически пътеки."

Държави

Монголия
Индия
Мароко
Чили
Бенин
Мексико
Узбекистан
Пакистан
Хърватия
Сейнт Лусия
Региони

Трансдинарски колоездачен маршрут на Западните Балкани

Остров Кенгуру, Южна Австралия
Донегал, Ирландия
Паис Васко, Испания
Южен Тайланд
Суахили крайбрежие, Танзания
Монтана, САЩ
Заалфелден Леоганг, Австрия

Градове

Найроби, Кения
Париж, Франция
Монреал, Канада
Мостар, Босна и Херцеговина
Филаделфия, Пенсилвания
Манаус, Бразилия
Джакарта, Индонезия
Прага, Чешка Република
Измир, Турция
Канзас Сити, Мисури

Устойчив туризъм

Испания
Патагония, Аржентина и Чили
Гренландия
Пътеките на Уелс
Португалският път / Caminho Português de Santiago
Палау
Хокайдо, Япония
Еквадор
Балтийските пътеки на Естония, Латвия, Литва
Екохижи в Южна Африка
Стойност

Средният запад, САЩ

Полша
Никарагуа
Дунавски лимес, България
Нормандия, Франция
Египет
Икария, Гърция
Алжир
Южни езера и Централен Отаго, Нова Зеландия
Нощни влакове, Европа.

#дестинации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници