Енергийната борса заработи реално. Вече тя ще показва колко струва токът

Енергийната борса заработи реално. Вече тя ще показва колко струва токът
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската независима електроенергийна борса започва днес реална търговия с електроенергия.  Близо месец борсата работеше в изпитателен режим, но от днес започват реалните сделки. Очаква се те да покажат колко струва електроенергията реално. Това заяви по БНР изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

Ток на борсата ще могат да продават държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания /НЕК/. Първоначално се очаква трите държавни дружества да предложат общо до 300 мегавата на борсата.

Участие в днешната търговия могат да вземат общо 17 търговеца, съобщи Константинов. "Общият брой на подалите заявления компании е около 25. Тези, които са изпълнили всички ангажименти, включително и представене на необходимите обезпечения, които им дават право да участват и да подават своите оферти, е 17. Все пак българският пазар на електрическа енергия изобщо не е голям. Това е един добър старт относно броя на участниците", каза още той.

В периода на тестване на борсовата търговия, продължило малко повече от месец, токът се продаваше за около 70-75 лева за мегаватчас. Тези цени са близки до нивата, по които се продава електроенергията и сега на свободния пазар и не се очаква да се различават много при борсовата търговия, каза Константин Константинов. "Не мисля, че в усреднен вариант бихме били свидетели на някакви драстични отклонения от това", подчерта той.

До края на април трябва да са готови критериите, по които ще се определят енергийно бедните българи. Тази стъпка е необходима преди да се либерализира пазарът на ток за домакинствата. Заедно със Световната банка се мислят механизми как да бъдат защитени тези потребители и това се предвижда да стане до април.

#енергийна борса #цена на електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници