Спират тежките камиони по магистралите, код червен в Родопите заради снега

Спират тежките камиони по магистралите, код червен в Родопите заради снега
A A+ A++ A

Временно се ограничава движението на товарни моторни превозни средства над 10 т. на автомагистрала "Хемус" между София и Ботевград, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Същото ограничение важи и за пътя Плевен-София и Велико Търново-София, област Ловеч.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път 1-4 на територията на областите Габрово и Велико Търново, както и по път I-3 в областите Велико Търново и Плевен. В областите Пазарджик и Благоевград се ограничава движението по пътя Якоруда - Велинград, като товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Временно е ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход Предела. Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни автомобили над 10 т по пътя Дупница-Самоков.

Проходът Петрохан е проходим при зимни условия, с ограничения за товарни автомобили с ремаркета и с тегло над 12 тона. Заради обилния снеговалеж временно е спряно движението на камиони по път I-6 от град Перник до границата със Сърбия. Затворен за товарни автомобили е пътят за ГКПП - Гюешево, както и Котленският проход.

От пътната агенция призовават шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

За утре е обявен "оранжев" код за силни снеговалежи в 14 области на Северна, Централна и Южна България, а за Смолянска и Кърджалийска област кодът е "червен". "Жълт" код е обявен в 11 области на Западна и Североизточна България за интензивни валежи от сняг.

 

Велико Търново осигури и танкови влекачи срещу снега, съобщиха от местната администрация. При нужда техниката ще бъде използвана за снегопочистването.

Националният военен университет осигурява два триосни камиона с гребла, три верижни влекача и още един “Татра”.

75 дежурни екипа са в готовност да реагират при аварии с тока в Югоизточна България, съобщиха от EVN. Оттам увериха, че разполагат с необходимата техника за реакция в кризисни ситуации. Дружеството поддържа непрекъснат контакт с местната власт. При прекъсване на елснабдяването абонатите на EVN могат да сигнализират на денонощната телефонна линия 0700 1 0007.

В Ловешко за обезопасяване на пътищата при заледяване са предвидени 13 300 т материали и 3200 т сол, разпределени по районни пътни служби. В пълна готовност са и лечебните заведения в област Ловеч.

105 машини ще чистят снега в Плевенско. Фирмите са в готовност с 6200 тона пясък, 1500 т. сол и 10 тона химически вещества.

В местността Предела на пътя за Банско има натрупана снежна покривка, но пътят е почистен. Другата важна пътна артерия към ГКПП Станке Лисичково също е заснежена, но в събота нямаше проблеми с движението.

21 машини чистиха снега в старопланинските проходи Шипка и Хаинбоаз

Най-много натрупа в събота в Софийско - между 10 и 15 см. Валежите ще спират в неделя следобед. Вятърът ще се усилва от североизток и ще се създадат условия за снежни виелици.

#снеговалеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници