АПИ предупреждава: Идат снеговалежи и виелици, шофьорите да внимават!

АПИ предупреждава: Идат снеговалежи и виелици, шофьорите да внимават!

Pixabay

A A+ A++ A

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, призовават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Прогнозата на метеоролозите за събота - 20 януари, е за валежи от сняг. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия, отбелязват от пресцентъра на АПИ.

Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания при падане на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение е възможно да се затварят отделни участъци за почистване, предупреждават от АПИ. Трафикът може да се ограничи временно при силен вятър, снегонавявания или слаба видимост до подобряване на метеорологичните условия. Ако е необходимо, временно е възможно да се спре движението на тежкотоварните камиони в определени участъци, за да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват задръствания и да се блокира движението.

Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини, припомнят от АПИ.

Според седмичната прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология в петък късно следобед от северозапад ще нахлува студен въздух. През нощта срещу събота, 20 януари, със застудяването дъждът в цялата страна ще премине в сняг. В събота преди обяд валежите от сняг ще продължат, ще се образува и нова снежна покривка. Температурите ще са с малък дневен ход и ще са близки до нулата. В неделя, 21 януари, ще е без валежи, с умерен, в източните райони до силен северен вятър. Облачността ще се разкъсва, над Западна и Централна България, и ще намалява.


#АПИ #снеговалеж #виелици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници