Ген. Атанасов: Сектор "Сигурност" е на ръчно управление от Борисов

Ген. Атанасов: Сектор "Сигурност" е на ръчно управление от Борисов
Ген. Атанас Атанасов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов е поел на практика на ръчно управление сектор "Сигурност", включително и цялостната кадрова политика в този сектор. Това обяви подалият оставка председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов на брифинг в в Народното събрание.

По думите му моделът на управление на сектора прилича на "кадрова търговия", с която се задоволяват интереси на определени олигархични кръгове. Не се прилага конкурсно начало при израстването в кариерата на служителите в МВР и назначаването на лица на ръководни длъжности. По този начин се нарушава законът и се демотивира цялостния състав на МВР и другите служби за сигурност, тъй като служителите, в огромната си част професионалисти и почтени хора, си дават сметка, че израстването на йерархията не зависи от резултатите на тяхната работа, смята Атанасов. .

Депутатът припомни за изградения и запазен механизъм за изтичане на важна класифицирана информация към олигархични кръгове – към наричаната от него сарайско-библиотекарска групировка, за която работят части от ДАНС.

В сектора за сигурност има много тежки проблеми, които не се виждат публично, обощи Атанасов и посочи като повод за брифинга обещанието си да обясни мотивите за оставката си като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. "Ако използвам лексиката на министър-председателя от последните дни, може да се каже - защо си подадох оставката или кой си говори с пауните", коментира Атанасов.

Депутатът обясни, че през миналата година са били приети изключително важни нормативни актове за регулацията в сектора за сигурност, но някои от тях са имали тежки дефекти, които не са били преодолени. За съжаление някои от нашите предизборни обещания не бяха изпълнени, каза Атанасов. По думите му има отказ от реформи в кадровата работа в сектора за сигурност.

Депутатът заяви, че на практика има струпване на полицейски сили и средства в определени големи населени места, а цели райони са оголени. Един младши районен инспектор обслужва около 7 населени места и това е голям проблем при преодоляване на битовата престъпност, смята той. Има тежки кадрови дефицити и неправилно разполагане на силите и средствата, заяви Атанасов. Като пример той посочи СДВР, където за три поредни години резултатите за разкриваемост на престъпленията са плачевни.

В ДАТО има сериозни вътрешни проблеми, на практика там има изграден и запазен механизъм за изтичане на много важна класифицирана информация към адресати, които нямат право да я получават, заяви Атанасов. По думите му тези адресати са част от "сарайско-библиотекарската групировка", която според него има голямо влияние в целия сектор за сигурност и постоянно разполага с оперативна информация. С тази информация се злоупотребява и се прикриват престъпления, допълни депутатът. Като проблем той посочи и недопустимата по думите му симбиоза между прокуратурата и ДАНС.

#сектор "Сигурност" #кадрова политика #ефективност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници