Корнезов: „Атака“ създаде конституционен проблем с вота

Корнезов: „Атака“ създаде конституционен проблем с вота
Любен Корнезов (на снимката) се обърна към председателя на парламентарната комисия по правни въпроси с думите: „Чети, чети, Фидосова!“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оттеглянето на подписите на депутатите от „Атака“ от вота на недоверие е конституционен проблем, а решението му ще създаде прецедент за в бъдеще, смята депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов.

„Тези, които ще бъдат след нас, ще се позовават на това, което ние решим“, каза Любен Корнезов от името на парламентарната си група в началото на извънредното заседание на Народното събрание, на което трябваше да се състоят дебатите по вота.

Вотът на недоверие срещу кабинета „Борисов“ заради отказа от проекта за АЕЦ „Белене“ обаче вече е невалиден, защото остана подкрепен само от 40 народни представители, а са необходими подписите на 48.

Въпреки това извънредното заседание трябва да се състои, за да се отмени решението за вота.

На него присъстват министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Докато Цецка Цачева представяше проекторешението, премиерът Бойко Борисов отиде до съпредседателя на „Синята коалиция“ Иван Костов и проведе кратък разговор, предаде „Фокус“.

„На 19 април са постъпили 8 заявления на депутати за оттегляне на подписи от искания вот на недоверие. Оттеглените подписи са на депутати от групата на „Атака“, посочи Цецка Цачева.

Любен Корнезов определи оттеглянето на подписите като юридически недопустимо.

„Категоричен съм, че оттеглянето на подписите на тези 8 депутати няма правно значение. Създава се едно конституционно правоотношение. Това е публично право“, заяви Любен Корнезов.

Той посочи, че в мотивите за оттегляне на подписите депутатите от „Атака“ не са посочили на кой правен текст се позовават.

Любен Корнезов заяви, че такъв текст няма, и се обърна към председателя на парламентарната комисия по правни въпроси с думите: „Чети, чети, Фидосова!“.

#БСП #АЕЦ „Белене“ #Делян Добрев #Бойко Борисов #Искра Фидосова #Цецка Цачева #вот на недоверие #„Атака“ #Любен Корнезов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници