Борисов потвърди: Външно е връчило протестна нота на турския посланик

Борисов потвърди: Външно е връчило протестна нота на турския посланик
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

На 23 или 24 декември турският посланик Сюлейман Гьокче е извикан и му е била връчена протестна нота в Министерство на външните работи заради "неговите деяния и поведение". Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол във вторник.

Това е станало след като отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан потърси сигурност в турското посолство в София, "но като добросъседни държави сме избягвали да шумим по тези теми", обясни Борисов. Не беше съобщено срещу какво точно е протестирала София, но стана ясно, че става въпрос участието на посланика в процесите около ДПС.

Междувременно Атака внесе в парламента декларация, с която иска Народното събрание да осъди намесата на Турция във вътрешните работи на България. Причината е изнесената в българското общество информация за оказван натиск от страна на официални представители на турската държава върху български политици и партийни деятели. Националистите сочат, че официални представители на Турция многократно са участвали в провеждането на масови политически мероприятия на територията на България.

Атака изтъква още думите на министър-председателя г-н Бойко Борисов за оказван върху него натиск от страна на ръководни фактори в Република Турция.

Премиерът обясни, че е по-скоро смята, че желанието на турското ръководство е било "да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС". Нито по линия на Русия, нито по линия на Турция има зависимост, категоричен е Борисов.

 На 22 декември Лютви Местан престоя няколко часа в турското посолство, след като стана ясно, че ще бъде отстранен като председател на ДПС. Той обясни, че е имал предварително планирана среща с турския посланик и е използвал времето, за да осигури сигурността си - своята и на семейството си, тъй като му е била свалена охраната от НСО, но не бил търсил закрила.

Самият Борисов обаче призна за натиск от страна на Турция, съобщавайки, че малко преди Коледа е отказал разговори с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, които настойчиво са го търсили в необичайни часове на денонощието. А също така, че не бил съгласен в страната ни да идва турският външен министър и е отказал среща с него, след което визитата бе отменена.

Според националистите се е стигнало дотам, че министър-председателят на Турция Давутоглу, както разбира се и Реджеп Ердоган, провеждат тайни и неофициални срещи с лидера на ДПС Лютви Местан, както и с други народни представители от 43-то Народно събрание. Затова Атака настоява 43-то НС да осъди поредната намеса във вътрешните работи на България от страна на Република Турция.

#протестна нота #турски посланик #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници