Гайдарски: Без адекватно финансиране няма добро здравеопазване

Гайдарски: Без адекватно финансиране няма добро здравеопазване
A A+ A++ A

Здравеопазването е невъзможно без адекватно финансиране. В страни с подобно на нашето население в Европа, като Австрия и Дания, лечението на пациент струва между 30 и 40 хил. евро, а ние лекуваме за 2 хил. лева. Това каза по bloombergtv бившият здравен министър проф. д-р Радослав Гайдарски.

„Не може в Словения при 2 млн. население да се дават 5 млрд. евро за здраве, а в България при 7 млн. души 3 млрд. лева“, коментира специалистът.

Парите в здравеопазването са обществени и трябва да се разпределят по почтен начин. Той говори за бюджетът в здравеопазването. В Белгия например през 2007 бяха закупени 21 ядрено-магнитни резонанса, а в последствие се оказа, че били нужни само 12, каза той. „Затова белгийското министерство заяви, че останалите 9 ще бъдат платени“.

Между 35% и 40% е сивият сектор в България, който не се облага, посочи професорът като възможен източник на финансиране на здравеопазването. „Бедна България е втора в Европа по най-много германски коли на глава от населението след Германия", подчерта професор Гайдарски.

#здравеопазване #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници