Изтеклите ТЕЛК решения се удължават до 30 юни

Изтеклите ТЕЛК решения се удължават до 30 юни
A A+ A++ A

ТЕЛК решенията, чийто срок е изтекъл до 31 март - по време на извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни. До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредната епидемична обстановка.

Това е едно от пандемичните облекчения, които продължават да бъдат в сила известно време след края на извънредната епидемична обстановка. Някои от сроковете приключват след 3 месеца, други - след два.

Още два месеца няма да се налагат обезпечителни мерки и действия по принудително изпълнение върху парични средства, изплатени на работници и служители като компенсации въз основа на акт на Министерския съвет във връзка с преодоляване на настъпилите последици от COVID-19.

Действието на мярката „60 на 40“ ще бъде удължено до 30 юни при запазване на досегашните условия за подкрепа за запазване на работните места. Правителството обаче е преценило, че родителите нямат нужда от продължаваща подкрепа за принудителен отпуск, въпреки че вирусът не е изчезнал. Компенсациите на семейства с деца до 14-годишна възраст бяха обвързани с обявено извънредно положение или извънредна обстановка. Така от 1 април те не се могат да се изплащат.

През цялата 2022 г. до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

ЛЕЧЕНИЕ

Тъй като правителството обяви, че ковид зоните няма да продължат да работят след края на извънредната обстановка, НЗОК оповести правила, по които трябва да се приемат пациенти с COVID-19 в болниците.

Новоприетите пациенти след 01.04.2022 г., които се нуждаят от лечение от COVID-19, ще бъдат лекувани при условията и по реда на НРД за медицинските дейности 2020-2022 г. Болни с основна или придружаваща инфекция от COVID-19 ще бъдат лекувани в наличните инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като болниците трябва да определят легла за абсолютна/стриктна изолация и да спазват правилата за предотвратяване на вътреболнична инфекция, посочват от касата.

Доста въпроси има около PCR-тестовете - кой ще ги извършва и как ще се заплащат. Вече е ясно, че личните лекари не могат да дават направление за безплатен PCR-тест оттук нататък, но могат да насочат пациента си към специалист, който да назначи такъв тест. Касата обаче предупреждава, че занапред ще заплаща тези тестове само на лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по пакет „Вирусология“ и „Клинична микробиология“.

 

#ТЕЛК #здравеопазване #решения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »