Нова електронна система за таксуване ще заработи в София през пролетта на 2017 г

Нова електронна система за таксуване ще заработи в София през пролетта на 2017 г
A A+ A++ A

Предвиждаме новата електронна система за таксуване да започне да функционира пролетта на 2017 г. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Любомир Христов, заместник-кмет на София по транспорта.

„Това е един проект, по който положихме усилия в последните 2-3 години и в рамките на 2016 г. следва да приключат всички поръчки и процедури за избор на изпълнител и да стартира фактическото въвеждане на оборудването, инсталирането на софтуер и да започне да функционира като цялостна система”, обясни Христов.

Той припомни, че до момента има 2 функциониращи системи - в „Метрополитен” и в „Столичен Електротранспорт”. „Това, което планираме и предстои да се завърши, е свързано с инсталирането на валидатори и различните устройства, които са необходими за цялостно, пълноценно функциониране на такава система в автобусния транспорт”, уточни зам.-кметът. По думите му, това ще даде възможност както по отношение подобряване на приходната част чрез засилване на контрола, така и по отношение на една много по-ясна статистика, свързана с натоварването на различните линии в различните часове на денонощието.

„Респективно ще може да се взимат вече по-оперативно правилни решения от гледна точка на увеличаване на превозни средства в някои от линиите в различните часове, където това е необходимо, а от друга страна ще даде възможност на Общинския съвет да може да предприеме действия в посока на промени на тарифната политика в София, нещо, което се дискутира от години, евентуалните възможности за въвеждане на почасови комбинирани билети или зонирането на територията на София”, допълни Христов.

Той посочи, че ако така, както беше докладвано от страна на ЦГМ, през януари бъде обявена обществената поръчка, спазвайки всички срокове за една открита процедура по ЗОП, до средата на годината би трябвало да има избран изпълнител и сключен договор, след което ще започне фактическото въвеждане на тази система. „Надявам се внедряването й да продължи около 6 месеца. Бихме могли да кажем, че началото на 2017 г. ще могат да започнат тестовете в реални условия и някъде през пролетта на 2017 г. да имаме вече цялостно функционираща такава система”, каза още зам.-кметът.

#градски транспорт #София #електронна система #таксуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници