Преговорите за Сирия започват на 25 януари в Женева

Преговорите за Сирия започват на 25 януари в Женева
A A+ A++ A

Специалният пратеник на ООН за Сирия - Стефан де Мистура, планира да постави началото на преките преговори между режима и опозицията на 25-и януари в Женева. Според неговия говорител Де Мистура разчита на пълно сътрудничество от всички страни в конфликта.

В четвъртък сирийският външен министър - Уалид Муалем, даде да се разбере, че режимът е готов на разговори за сформиране на правителство на националното единство. Той обаче постави като предварителни условия да му бъде представен списък на делегацията на опозицията.

Съветът за сигурност на ООН прие миналия петък резолюция в подкрепа на международна пътна карта за мирен процес в Сирия - един конфликт, който отне до момента живота на повече от 250 000 души. Резолюцията се счета за рядка проява на единство между великите сили. Досега Русия и Китай налагаха вето на всички проекторезолюции по въпроса, внесени от западни или арабски страни, противници на режима на Асад.

Политическото бъдеще на сирийския президент обаче остава основният източник на разногласие - опозицията, Западът, Саудитска Арабия и Турция настояват Асад да се оттегли бързо от власт, докато Русия и Иран са против.

Избиването на ръководителите на групировката „Джаиш ал Ислам“ в петък може да разстрои плановете за започване на междусирийските преговори, коментира АФП.

#Стефан де Мистура #Сирия #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници