90% от българските картофи на боклука

90% от българските картофи на боклука
Ядем картофи, но те не са български. А ядем чужди картофи, защото са по-евтини", обяснява Иван Димитров от Ихтиман. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За миналата година в България са произведени 120 хил. тона картофи, като 100 000 от тях са добити от членове на Асоциацията на картофопроизводителите, а 90% от това количество тази пролет ще отидат на сметището или за храна на животните.

„Продаваме на 15-16 стотинки, даже сме склонни и на по-ниска цена, стига да дойдат търговци", така обобщава проблема Иван Кехайов, производител от Якоруда, предаде БНР.

„Ядем картофи, но те не са български. А ядем чужди картофи, защото са по-евтини. Как се получава това – различна е себестойността", обяснява Иван Димитров от Ихтиман.

Ако в старите страни-членки на ЕС картофопроизводителите получават субсидия между 65 и 110 евро на декар, в България подпомагането е 25 евро на декар.

В съседна Гърция пък при всяка нова реколта държавата обявява минимална изкупна цена на картофите, която варира от 20 евроцента за по-дребните, до 40 цента за по-хубавите, казват картофопроизводителите. В Гърция бил забранен вносът на български картофи, твърдят те.

Според представители на бранша от десет влезли в страната камиона с картофи един е със законни документи. Миналия месец беше задържан камион с 18 тона картофи и 4 тона лук от Полша, след като бе установено, че зеленчуците нямат необходимите документи.

В Неделино вече масово изхвърлят картофи в контейнерите заради липса на пазар и вноса на полски и египетски картофи, твърди кметът на общината Стоян Беширов пред „Фокус".

По думите му, ако държавата не се намеси и не спре вноса, драстично ще намалеят картофопроизводителите не само в Неделино, а в целите Родопи.

Продукцията, която се произвежда тук, е с доказани вкусови качества, но не може да се конкурира на пазара с евтините вносни картофи, коментира още кметът.

Според него хората искат да се занимават със земеделие и отиват на гурбет в чужбина, където берат ягоди, отглеждат тютюн, картофи и други селскостопански култури, а това могат да го правят и тук.

Градпначалникът смята обаче, че хората трябва да бъдат информирани от специалисти, които да им обяснят как да кандидатстват по европейските програми.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през миналата седмица българските картофи са поевтинели с три стотинки до 0.40 лева за килограм.

Същевременно от Министерство на земеделието и храните съобщиха официално, че относителният дял на вносните картофи, спрямо българското производство за 2011 г., възлиза едва на 6.7 на сто. За сравнение за 2010 г. количеството е било 7.34 на сто.

Доставките на картофи от други страни на Общността и от внос от трети страни са в размер 15 636 тона, което е с 2753 тона по-малко в сравнение с 2010 г.

Най-големи са количествата на картофите, доставени от Германия, Франция и Холандия. Вносът от трети страни е основно от Египет (790 тона) и Турция (284 тона), допълват от ведомството на Мирослав Найденов.

Площите, заети с картофи през 2011 г. в страната, са 16 219 ха, като през 2010 г. са били 13 805 ха. Производството на картофи за миналата година възлиза на 232 314 тона, което е с 18 891 тона по-малко от предходната.

За тази календарна година финансовите средства за подпомагане на сектора са три пъти повече от миналата година.

Картофопроизводителите ще бъдат компенсирани за акциза върху горивата, като финансовият пакет за плодове и зеленчуци от 25 млн. лева е допълнен с 3 млн. лева за картофи, се казва още в официалното съобщение.

#България #картофи #Якоруда #Иван Димитров #Ихтиман #ЕС #Гърция #внос #Полша #Стоян Беширов #кмет #Неделино #Родопи #Държавната комисия по стоковите борси и тържищата #Министерство на земеделието и храните #Германия #Франция #Холандия #Египет #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници