Почина бившият премиер Димитър Попов

Почина бившият премиер Димитър Попов
A A+ A++ A

Почина бившият премиер Димитър Попов, оглавил правителството, което управлява от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година.

В едно от последните си интервюта Димитър Попов разказа, че е затворил адвокатската си кантора и вече работи само за приятели. С пенсия 440 лв. и сметка за ток 700 лв. няма как да бъда доволен, отбеляза той. За това, което вижда в днешна България, думите му бяха: "Хората са бедни и умират от глад. Възрастните особено са в много тежко положение. Никога след Освобождението българският народ не е бил на такъв хал".

По негово управление, в началото на 1991 г., започват икономическите реформи.

Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза "За Бога, братя, не купувайте", изречени по повод първата либерализация на цените, довела до резкия им скок.

Той е роден в град Кула на 26 юни 1927 г.. Завършва право в Софийския университет през 1950 г. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 г. е съдия в Софийския градски съд. След това работи в Централната избирателна комисия по време на първите демократични избори от 10 юни 1990 г., когато бе избрано 7 ВНС.

В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер.

В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията.

Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер.

През 1992 г. Димитър Попов се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

 

 

#Димитър Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници