България на първо място по смъртност на пътя в ЕС

България на първо място по смъртност на пътя в ЕС
„Шансът да оцелееш след пътен инцидент в ЕС е най-голям във Великобритания и най-малък в България“, се посочва в доклада. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Белгийската компания за автомобилно застраховане и пътна помощ Touring посочва в свой доклад, че България се намира на последно място в ЕС по отношение на сигурността на пътищата.

Местният ежедневник „Дерниер Йор“ публикува заключението на компанията, направено, кръстосвайки информация и данни на Европейската комисия и Международната федерация на автомобилистите, предаде bTV.

„Шансът да оцелееш след пътен инцидент в ЕС е най-голям във Великобритания и най-малък в България“, се посочва в доклада.

Документът обръща внимание, че най-висок е рискът от нараняване на пътя в ЕС в Кипър, а най-нисък в Словакия.

България заема първото място в Европа в „класацията“ на Touring за най-висока смъртност при катастрофи със 118 загинали на всеки 1000 инцидента. Веднага след нея на „почетното“ второ място се нарежда Полша с показател 100.

На последно място по този показател в Европа е Великобритания с 12 смъртни случая на 1000 катастрофи, следвана от Германия (13), Швеция и Австрия (16), и Италия (19).

В контекста на повишената популярност сред жителите на Белгия към източноевропейските дестинации, Touring отправя специално предупреждение към белгийските шофьори да бъдат изключително внимателни, когато използват пътищата в страните членки от Източна Европа.

#България #ЕС #Полша #Великобритания #Словакия #Европейската комисия #Кипър #Германия #Швеция #Австрия #Италия #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници