КНСБ иска с 10% по-високи пенсии

КНСБ иска с 10% по-високи пенсии
Синдикалното предложение е да се измести увеличението от средата към началото на 2013 година, за да се компенсира ударът на доходите. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Увеличение на пенсиите и заплатите в бюджетния сектор с 10% от началото на следващата година, както и вдигане на минималната работна заплата на 330 лева поискаха от КНСБ.

Аргументите за точно определения ръст е натрупаната през последните 3 години инфлация на стойност 9.7%, която би трябвало да се компенсира с увеличение на доходите, предаде Дарик радио.

От конфедерацията предлагат и въвеждане на нови данъци, които да осигурят допълнителни приходи в бюджета. Такъв например е данъкът върху финансовите транзакции, който би донесъл допълнителни приходи от 200 милиона лева през 2013 година, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикалното предложение е да се измести увеличението от средата към началото на 2013 година, за да се компенсира ударът на доходите.

„След като го няма швейцарското правило в момента, имаме един закон, който не го прилага, не го приехме този подход, смятаме, че е грешен, затова ние предлагаме друг подход – само инфлацията да компенсираме, без да се придържаме към швейцарското правило“, каза Димитров.

Профсъюзният лидер е категоричен, че ако се заговори за друг механизъм или формула, числото трябва да бъде подобно, тъй като трябва да се компенсира инфлацията и това, че пенсиите са били замразени в последните години.

#КНСБ #пенсии #Пламен Димитров #швейцарското правило

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници