Делян Добрев: НЕК се стабилизира

Делян Добрев: НЕК се стабилизира
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''От последните месечни отчети на НЕК се вижда, че тя се стабилизира,'' каза председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Денят започва” по БНТ във връзка със съмненията, че в сектор „Енергетика” са заложни капани, които ще ни изправят пред нови дългове.

„Ако добавим към финансовия резултат за месеците август, септември и октомври, парите, които те следва да получат Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, то Националната електрическа компания не само ще е на нула, но ще започне да прави малка печалба във всеки един от тези месеци”, посочи Добрев.

Той допълни, че не може да се очаква още тази година НЕК да излезе на печалба, защото в първите 7 месеца тя генерира сериозна загуба. По думите му, след решението на регулатора от 1 август и промените в законодателството през февруари и юни се вижда, че ''мерките работят и НЕК не затъва повече, а точно обратното – изплува много бавно.''

„Заемите няма да стопят дефицита, те няма да подобрят финансовото ѝ състояние. Те може би ще рефинансират стари задължения или може би ще прехвърлят задължения към компаниите към задължения към банките. В енергетиката в последните 2 години се натрупаха огромни суми, които са междуфирмена задлъжнялост, но на тази задлъжнялост трябва да се намери решение,”,каза още Добрев и допълни, че направените реформи в сектора вече дават своите резултати.

#НЕК #Делян Добрев #загуба #печалба #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници