Лавров и Кери обсъдиха сирийската криза преди нова среща във Виена

Лавров и Кери обсъдиха сирийската криза преди нова среща във Виена
A A+ A++ A

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха в телефонен разговор подготовката на насрочената за събота във Виена втора среща между представителите на международната общност по сирийската криза и намирането на политическо решение на този въпрос.

На срещите от този формат Москва успя да убеди на масата на преговорите да седнат всички страни в конфликта и да търсят мирно решение на кризата в Сирия, припомнят агенциите. На нея с посредничеството на Русия разговаряха Иран и Саудитска Арабия, за които се смята, че стоят зад конфликта в Сирия, подкрепяйки двата враждуващи блока в близкоизточната държава.

Лавров в разговора си със своя американски колега Джон Кери е настоял да се спазва постигната договореност от преди две седмици в австрийската столица да се подкрепи вътрешносирийският диалог и външните играчи в тези процеси да бъдат отдалечени от него.

Тласък към този дипломатически процес Москва стартира след 21 октомври, когато изненадващо сирийският лидер Башар Асад бе в Русия за разговор с президента Владимир Путин. Лавров и Кери се обединиха около това какво трябва да се очаква и за намеренията им в урегулирането на този процес.

На този фон външният министър на Русия проведе и още един телефонен разговор с иранския си колега Мохамад Джават Зариф. Техеран пред Москва е настоял за конструктивност по време на разговорите във Виена. Зариф по всяка вероятност няма да участва във форума във Виена, защото ще придружава президента Хасан Рохани по време на европейската му обиколка във Франция и Италия.

Преди дни по време на посещението на емира на Кувейт в Русия шейх Сабах ал Ахмад ас Сабах даде пълната подкрепа на страната му в търсенето на политическо решение на този въпрос. Руският президент в края на седмицата, на фона срещата във Виена по време на участието си във форума на Г-20 в турския курорт Анталия, ще разговаря по сирийския въпрос с краля на Саудитска Арабия.

#Сергей Лавров #Джон Кери #Виена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници