Доц. Светослав Риболов: Липсата на експертност позволи хората от държавния апарат да бъдат евтино изиграни

Доц. Светослав Риболов: Липсата на експертност позволи хората от държавния апарат да бъдат евтино изиграни
A A+ A++ A

Абсурдно е да се говори за конфликт с Вселенския патриарх и да се смята, че той е българомразец - в неговото паство в цариградската патриаршия българи и гърци са 50 на 50. В някаква степен той е и български владика. 

Това каза пред БНР преподавателят в Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски“ доц. Светослав Риболов в коментар на скандала от посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България. 

Богословът не намира нищо укорително в поведението на Светия синод, създал много дора организация на посещението, нелепо е според него и президентът Росен Плевнелиев да бъде обвиняван в отстъпнически позиции.

Президентът беше атакуван от медии, пряко свързани модела "Кой“, от хора, които са пряко свързани с интереси отвъд ЕС и НАТО, посочи доц. Риболов.

Вселенският патриарх поиска от държавния глава да България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция.

Той не поставя за пръв път този въпрос - като глас на негови подопечни, на които са отнети утвар, икони и те си ги искат, отбеляза богословът.

Българското общество не знае предисторията на проблема и подробности, защото тези артефакти са били скрити.

Християнският морал изисква, ако нещо е взето от някого, то да му се върне, посочи Светослав Риболов. Проблемът е възникнал в началото на 21 век, защото част от тази колекция е била изнесена на аукцион в Мюнхен, а друга част в Америка. Наложило се представители на гръцки институции да изкупуват артефактите от Мюнхен, което е унизително.

Повечето от тези артефакти са в историческия музей. Преди няколко години администрацията на президента Първанов и сегашният директор на музея почти са договорили връщането на тези артефакти в замяна на останките на Цар Самуил. В момента да бъде обвиняван президентът Росен Плевнелиев за някакви отстъпнически позиции е брутално, смята доц. Риболов.

Богословът е убеден в наличието на външна връзка в създаването на този конфликт. Има много ясни сведения, че това е така, коментира той в подкрепа на казаното по темата и от проф. Калин Янакиев.

Ние сме далечен фланг на друг голям конфликт. Това е една много голяма игра, в която липсата на експертиза на българските институции позволи да загубим един много добър приятел на България.

Вселенският патриарх беше много добър приятел на България, той винаги ни е защитавал на международни форуми, каза доц. Риболов.

Премиерът беше подведен от неговите съветници и вкаран в капан за международно дискредитиране, посочи той.

Нещата ще отидат в Брюксел и в Държавния департамент във Вашингтон, защото има двама души в религиозните общности в нашия свят, които влизат в институциите в ЕС и САЩ, без да чукат на вратата. Единият е в Рим, другият в Цариград. И да се скараш с един от тях, при това без да е виновен, е много голям скандал.

Това тепърва ще се отразява на външния ни имидж, убеден е Светослав Риболов. Хора, които са далече от нас, успяха да ни представят, за съжаление успешно, като диви балканци, националисти, което не е българският народ. 

Риболов подчерта, че не иска да обявява руската църква за виновник, но има тенденция за усвояване на имоти на руската емиграция в чужбина и това по някакъв начин се отразява и на останалите църкви. В тази потайна борба трябва да бъдат натикани всички останали в ъгъла. Специалистите знаят совалките, които се правят, отбеляза богословът.

Тази акция се готви от 3 години. Това е акция той да бъде поканен в България, да бъде унизен, да бъде представена България като враг, който не е лоялен към своите съседи и съюзници. Използват се всякакви средства.

Хората в държавния апарат са добросъвестни хора, но им липсва експертност. Идваме на голяма тема - слабата образованост по религия и по църковни въпроси на българското население, не само на политиците.

Липсата на образованост доведе до липса на експертност, която доведе дотам хората от държавния апарат да бъдат евтино изиграни, заключи доц. Светослав Риболов.

 

#Вселенския патриарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници