Смениха статора на турбогенератора на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“

Смениха статора на турбогенератора на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“
Снимка: www.naseverozapad.com
A A+ A++ A

Руската компания „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, успешно завърши поредния етап от проекта за модернизация и удължаване срока на експлоатация на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от компанията.

В хода на ремонта бяха използвани резервни части и оборудване, доставени от „Русатом Сервис“ по три различни договора, сключени с българската страна в рамките на проекта за модернизация на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. Годишният планов ремонт на хилядника приключи на 27 октомври 2015 г. и той бе включен в паралел с електроенергийната система на страната.

В рамките на модернизацията на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ бяха проведени и дейности за повишаване на мощността на турбогенератора на блока до 1100 МВт. Една от най-сложните операции от целия ремонт в рамките на сътрудничеството между „Русатом Сервис“ и АЕЦ „Козлодуй“ бе замяната на статора на турбогенератора във връзка с плановете за увеличаване мощността на енергоблока до 104%.

Съоръжението е с брутно тегло 370 тона и е най-тежкото единично оборудване в атомната централа. За сложността на операцията свидетелства разширеният график на монтажа на новия статор. Преди да произведе първите си мегаватчасове модернизираният турбогенератор премина през 200 технически процедури, които бяха извършени от персонала на АЕЦ „Козлодуй“ и руските специалисти.

#„Русатом Сервис“ #„Росатом“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници