Бокова към Лавров: Важна е подкрепата на Русия

Бокова към Лавров: Важна е подкрепата на Русия
A A+ A++ A

"Изключително важна е подкрепата на Русия за съхраняване на културното наследство. Ние съвместно се борим в зоната на конфликти срещу екстремизма посредством образование и култура", каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Дипломатът посети централата на световната организация в Париж по повод 38-ата сесия на Генералната конференция,, предаде БГНЕС. Преди речта си на пленарното заседание, Сергей Лавров и Ирина Бокова направиха изявление пред медиите.

Дискусията между Бокова и Лавров се фокусира върху широк кръг от въпроси от глобално значение, между които младежката радикализация и противодействието на насилствения екстремизъм, прилагането на Резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН, опазването на културното наследство в конфликтните зони, устойчивото развитие и научно сътрудничество, сигурността на журналистите и ролята на ЮНЕСКО в рамките на системата на ООН.

Генералният директор отчете дългогодишния ангажимент и сътрудничество между Русия и ЮНЕСКО. Бокова призна активния принос на постоянната делегация на Руската федерация към организацията в укрепването на двустранното сътрудничество.

Обсъждахме с г-н Лавров предстоящия културен форум през декември тази година в Санкт Петербург, където ще взема участие и благодаря за сърдечната покана, обърна се Ирина Бокова към руския външен министър.

От своя страна Сергей Лавров поздрави Бокова по случай 70-годишнината на ЮНЕСКО. Организацията е хуманитарна опора на системата на световното развитие, заяви той. Напълно разбираме усилията на генералния директор за съхранението на идеалите, целите и принципите, които са заложени при създаването на ЮНЕСКО, отбеляза Лавров. Особено внимание обръщаме на многопрофилните усилия, които организацията полага срещу недопускане на екстремизма и особено на насилствения екстремизъм да обхване различни части от света, заяви Сергей Лавров.

Огромна е ролята на образованието, защото неграмотните и бедни млади хора са най-добрата среда за вербовчиците, които се възползват от това активно. Второто направление е поддържане на конфенсионалния и междуцивилизационния диалог, с което ЮНЕСКО се занимава. Сега, когато се правят опити да се разрушат устоите на близкоизточния регион, където са се зародили трите основни световни религии, трябва да се отделя особено значение, заяви Лавров и допълни думите на Бокова, че трябва да се запази културното наследство, разрушаващо се от варварите.

Това, което се разрушава в Палмира, Алепо и в други райони на Сирия, Афганистан и Ирак е наше общо достояние, каза руският външен министър. Аз съм убеден, че ЮНЕСКО, в рамките на своя мандат, когато обстановката по отношение на сигурността позволи, ще изпрати своя експертна мисия, която да оцени размерите на щетите и да определи как да се възстановяват тези безценни достояния на човечеството, заяви Сергей Лавров.

Той бе категоричен, че е недопустимо използването на културата и науката за политически цели. Днес също говорихме, че при цялата сложност на международния живот е важно да се избягва политизацията на дейностите на ЮНЕСКО, какъвто е случаят с опитите да се приеме Косово като член на организацията в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, посочи Лавров.

Министър Лавров похвали ключовата роля на ЮНЕСКО за справяне с неотложните предизвикателства на съвременния свят. Като председател на руската комисия за ЮНЕСКО той изрази задоволството си от отличното сътрудничество между ЮНЕСКО и Руската федерация.

Говорихме с г-жа Бокова всячески да подкрепяме духа на компромиси и изработване на консенсусни решения. Ние много ценим, че генералният директор в пълна мяра притежава този талант и активно насърчава именно такива конструктивни подходи, обърна се Сергей Лавров към Ирина Бокова.

Много ценим ролята на ЮНЕСКО за защита правата на журналистите, които на много места по света грубо се нарушават, продължи Лавров и добави, че е уверен, че ЮНЕСКО постепенно ще може да коригира тази ситуация.

Очакваме г-жа Бокова на Международния културен форум и на заседанията на научния съвет в Санкт Петербург през декември тази година, заключи Лавров.

#ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници