30 000 души протестираха в Румъния

30 000 души протестираха в Румъния
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 30 000 души излязоха на протест  в сряда вечерта по улиците на големите градове в Румъния, въпреки оставката на премиера.

Според властите на протеста са присъствали 20 000 души. Те обвиниха управляващите в некомпетентност и корупция. Участниците в протестите настояват отговорните за пожара в нощния клуб, в който бяха убити 32 души и около 200 бяха ранени, да бъдат наказани.

Виктор Понта се оттегли от поста си заради трагедията в нощен клуб в Букурещ.

Вчера румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с лидерите на политическите партии за сформиране на ново правителство. Той каза, че ще бъде назначен премиер, който да ръководи правителството до съставянето на нов кабинет, но не посочи името му.

Според Конституцията на Румъния, оставката на премиера води до оставката на цялото правителство.

Сегашното правителство формира управляваща коалиция на Социалдемократическата партия / СДП / и Националния съюз за напредъка на Румъния / НСНР /. След оставката на кабинета НСНР обяви намерението си да подкрепи коалиционно правителство, за да запази стабилността в страната. Въпреки това, източници в СДП заявиха, че партията възнамерява да "скъса отношенията си" с коалиционните партньори. Причината за това е нежеланието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Габриел Опри да подаде оставка по искане на протестиращите.

#Виктор Понта #Румъния #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници