Ердоган иска нова конституция

Ердоган иска нова конституция
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган призова за нова конституция, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто съосновател е той, спечели мнозинство на парламентарните избори в страната в неделя.

„Решаването на въпроса с новата конституция беше едно от най-важните послание на 1 ноември“, каза той в телевизионна реч, цитирана от АФП.

От заставането си на поста на държавен глава насам Ердоган призовава за промяна на конституцията, която да даде повече власт на президентската институция, която в момента има предимно церемониални функции.

Държавният глава допълни, че премиерът Ахмед Давутоглу ще направи консултации с лидерите на опозиционните партии за пренаписването на конституцията. Ако тези преговори се провалят, Ердоган ще подкрепи решението за референдум по въпроса, пише турският в. „Хюриет“.

В своето изказване Ердоган също така обеща да не прекъсва операциите на армията срещу кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Операциите срещу терористичната организация вътре и извън страната продължават с пълна сила“, каза той като допълни, че „няма да има почивка. Ние ще продължаваме“.

От началото на тази седмица загинаха четирима души по време на сблъсъците между властите и членове на ПКК в югоизточните части на Турция, които са населени предимно с кюрди.

#Конституция #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници