Бъчварова: Наистина има опити за повлияване на изборния процес

Бъчварова: Наистина има опити за повлияване на изборния процес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Случаят в НАТФИЗ е доста драстичен. Това е една провокация и създаване на обществено напрежение, което можеше да ескалира много бързо,'' каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Денят започва” по БНТ.

„Действахме в рамките на закона. В неделя се наложи да се предприемат мерки, така че да предотвратим нарастване на напрежението. Намесата на МВР беше адекватна и правилна. Надявам се депутатите да вземат правилното решение и да не допускаме такива случаи. По отношение на поведението на депутатите в обществото, не би трябвало да има какъвто и да било компромис или защита”, обясни Бъчварова. 

Тя коментира и стрелбата с гранатомет, като посочи, че МВР работи много активно по този случай. „Всяка една информация в този процес, която се предоставя публично, би могла да повлияе на хода на разследването”, добави вицепремиерът. 

Във връзка с изборите, Бъчварова посочи, че са осъществили специализирани операции два дни преди изборите.

„Имаме около 2000 издадени предупредителни протокола. Това е два пъти повече от 2011 година. Днес и утре се провежда аналогична операция на територията на цялата страна с максималните сили, с които разполага МВР. Бяхме в този тон на диалог в съответната ситуация. Имаше провокации – кибератаката в сайтовете на ЦИК и МВР”, допълни Бъчварова.

По думите й, това не е било случайно и наистина има опити да бъде повлиян изборният процес и да се създадат трудности при осъществяването му.

„В момента тече това изясняване, но не може нито да бъде подценено, нито отречено. Кметовете, които спечелиха на практика вършат добра работа от доста години. Партията, която има такива безспорни кандидати, се оказва и най-силната”, увери Бъчварова. 

Във връзка с бюджета за МВР, вицепремиерът уточни, че едва ли някой министър може да бъде напълно доволен, но бюджетът е такъв, какъвто е възможен в този момент. „Той е направен така, че възможно най-много цели да бъдат постигнати в това управление”, посочи Бъчварова. 

„Силите, с които разполагаме са недостатъчни и се опитваме да го компенсираме с по-добра организация... Най-голямата ни отговорност е да направим проверки дали заслужават този статут и какъв в произходът и целта им на влизане. Засега се справяме с този поток, но едва ли някой можеше да предвиди какво ще се случи на европейските граници. Има ситуации, които нито една държава не може да овладее. Предвидили сме изграждането на оградата, което е доста скъпо”, каза още Румяна Бъчварова. 

#Румяна Бъчварова #избори #бежанци #мигранти #статут #ЦИК #гранатомети #Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници