Сидеров за комисията снела имунитета му: Това е трибунал

Сидеров за комисията снела имунитета му: Това е трибунал
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

"Това е трибунал, това не е комисия", заяви пред журналисти в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров, влизайки на закритото заседание на временната анкетна комисия, която обсъди свалянето на депутатския му имунитет и този на Десислав Чуколов.

Комисията ще предложи парламентът да разреши наказателно производство срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

"Взехме решение да предложим в пленарна зала разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов", съобщи депутатът от ГЕРБ и председател на временната анкетна комисия Димитър Главчев.

„Решихме заседанието на комисията да бъде с такава спешност, защото смятаме, че българските граждани очакват бързи решения. Даже смятам, че до известна степен сме закъснели“, добави той.

Главчев обясни, че решението е по първото искане от главния прокурор Сотир Цацаров за събитията от 10 октомври, постъпило  в НС на 12 октомври. Срокът от 14 дни според правилника на НС е изтекъл на 26 октомври.

„Комисията работи, за да се види, че не винаги, когато се създават временни комисии те се създават, за да се създава“, коментира Главчев.

"Работата на комисията не е да правораздава, а да установи факти и обстоятелства, и да отговори положително или не на искането на главния прокурор за възбуждане на наказателно преследване. Комисията ще внесе доклад с предложението за падане на имунитетите на Сидеров и Чуколов утре, а ръководството на парламента ще прецени кога ще се гласува той", поясни Главчев.

Той каза, че по време на заседанието е била дадена думата на лидера на "Атака" и на депутата Чуколов, но те решили да не се възползват от тази възможност.

„Имунитетът на народните представители трябва да се разпростира до функциите, които изпълняват. Всичко отвъд тези функции е необоснована привилегия спрямо останалите български граждани. Ако някой обикновен гражданин се опита да приложи такива тактики, на които ние станахме свидетели напоследък, много бързо ще понесе последствия. Народният представител трябва да дава добър пример, а не мисля, че това, на което станахме свидетели напоследък е добър пример”, коментира Димитър Главчев.

Според него не трябва да се уронва престижът на Народното събрание, а действия от подобен род правят именно това. "И без това народното представителство не се ползва с голяма любов, какво остава да се правят такива действия", отбеляза още председателят на временната комисия „Сидеров”.

Волен Сидеров изрази  несъгласие с процедурите на временната комисия. По думите му членовете на комисията не искат да приемат правила и не искат да допуснат депутати, които не са в комисията.

„Досега няма такъв случай на закрито заседание да не се допускат народни представители“, посочи Сидеров. Комисията се е събрала с точно определена поръчка, без да слуша никакви аргументи, смята той.

„Това е изключително опасно, което правят в момента“, коментира лидерът на "Атака" и добави: край на правовия ред. Депутатът каза, че не се отказва от депутатския си имунитет, за да се убедят хората в това как действат правилата.

Според обяснението на участниците в парламентарната комисия, която обсъжда имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, те ще заседават при закрити врата заради разглеждане на секретни документи, съдържащи следствена тайна.

Първоначално заседанието бе обявено за открито, а на място пред залата, в която заседава комисията, се събраха симпатизанти и членове на "Атака", както и депутати от парламентарната им група, които искаха да влязат на заседанието, но квесторите на парламента не ги допускаха.

По-рано днес около сградата на парламента имаше повишено полицейско присъствие заради два протеста - срещу и в подкрепа на Волен Сидеров.

 

#комисия #Трибунал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници